Украйна постави условия за руския конвой


Руският конвой с хуманитарна помощ за Украйна   Още по темата Русия изпрати конвой с хуманитарна помощ в Украйна, Киев го отказаПреди 1 ден НАТО: Има „голяма вероятност“ от руско нашествие в УкрайнаПреди 2 дни Украйна направи някои отстъпки за допускане на руския хуманитарен конвой от 280 камиона на своя територия в държана от бунтовниците зона […]

Руският конвой с хуманитарна помощ за Украйна  

Още по темата

  • Русия изпрати конвой с хуманитарна помощ в Украйна, Киев го отказа
    Преди 1 ден

  • НАТО: Има „голяма вероятност“ от руско нашествие в Украйна
    Преди 2 дни

Украйна направи някои отстъпки за допускане на руския хуманитарен конвой от 280 камиона на своя територия

в държана от бунтовниците зона близо до град Луганск, предаде ДПА.

Хуманитарната помощ може да влезе през граничен контролно-пропускателен пункт близо до Луганск, ако бъде проверена от украински митничари и представители на ОССЕ, заяви говорителят на президента Петро Порошенко Святослав Цехолко.

Преди това Киев настояваше руската хуманитарна помощ да премине границата близо до град Харков след като бъде прехвърлена от руските камиони на камиони от Международния комитет на Червения кръст.

Харковска област е под контрола на украинските правителствени сили, докато по-краткият път през Луганск идва от руската Ростовска област, където някои гранични пунктове се държат от проруските сепаратисти.

По-рано премиерът Арсений Яценюк настояваше, че Украйна ще приеме хуманитарна помощ само от Червения кръст.

Цехолко обаче съобщи, че Русия е отказала да прехвърля хуманитарната си помощ на камиони на Червения кръст на границата.

В Луганск над 200 000 цивилни са без вода и електричество от 11 дни, отбелязва ДПА.

Украинското правителство по-рано изрази подозрения, че Русия може да достави оръжия на сепаратистите под прикритието на докарването на 2000 тона храна и лекарства за цивилни в държаните от бунтовниците райони.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай