Украинската армия ще обсади Донецк и Луганск


Още по темата Улиците на Донецк опустяха след предупреждение на власттаПреди 13 часа Украинските сили си върнаха СлавянскПреди 1 ден Украинската армия ще обсади градовете Донецк и Луганск, за да накара проруските сепаратисти да се предадат, съобщиха ИТАР-ТАСС и ДПА, като се позоваха на представител на Съвета за национална сигурност и отбрана. „Главният стратегически план […]

Още по темата

  • Улиците на Донецк опустяха след предупреждение на властта
    Преди 13 часа

  • Украинските сили си върнаха Славянск
    Преди 1 ден

Украинската армия ще обсади градовете Донецк и Луганск, за да накара проруските сепаратисти да се предадат, съобщиха ИТАР-ТАСС и ДПА, като се позоваха на представител на Съвета за национална сигурност и отбрана.

„Главният стратегически план на украинската армия е да блокира Луганск и Донецк“, каза заместник-секретарят на съвета Михаил Ковал.

„Двата областни центъра Луганск и Донецк ще бъдат подложени на пълна блокада и ще бъдат предприети съответните мерки, с които да бъдат принудени сепаратистите там да сложат оръжие“, заяви още той.

Вътрешният министър Арсен Аваков съобщи, че по заръка на президента Петро Порошенко е бил отворен хуманитарен коридор за доставяне на помощи в Източна Украйна, посочва ИТАР-ТАСС.

„Главното е жителите на Славянск и Краматорск да получат колкото се може по-скоро това, което е необходимо на всеки украински гражданин“, заяви той.

По-рано украинските военни нанесоха артилерийски удар по жилищни квартали в Луганск, съобщават проруски активисти, цитирани от ИТАР-ТАСС.

По техни данни продължителният обстрел е бил с ракетни установки „Град“. „В града горят няколко сгради, има ранени, по улиците хвърчат линейки“, съобщиха от щаба на проруските доброволци в самопровъзгласилата се Луганска народна република.

По техни данни цел на удара е бил акумулаторният завод недалече от автогарата.

Съобщава се и за няколко взрива в района на летището.

В града действително се чуват стрелба и мощни взривове, съобщават и други световни агенции. Градските власти съветват местните жители да не излизат на улицата.

Същевременно в завоювания от украинските сили град Славянск хората получиха вода и хранителни продукти. 

„Под дъждовното небе днес жителите на Славянск се връщат към нормалния си начин на живот, някои пълни с гняв, а други облекчени“, обобщава Франс прес в репортаж от града.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай