Т. Дончева: В НС няма добри юристи, не чакайте реформи


В МВР не могат да се извършат никакви реформи, защото ГЕРБ няма добри юристи в Народното събрание и не може да изготви добра законова рамка Това коментира пред Би Ти Ви лидерът на Движение 21 Татяна Дончева. По думите й това си личи от хората, на които се поверява сектора, така и от законодателството. „ГЕРБ няма […]

В МВР не могат да се извършат никакви реформи, защото ГЕРБ няма добри юристи в Народното събрание и не може да изготви добра законова рамка

Това коментира пред Би Ти Ви лидерът на Движение 21 Татяна Дончева.

По думите й това си личи от хората, на които се поверява сектора, така и от законодателството. „ГЕРБ няма юристи за законодателна инициатива. Като не можете да си направите инструментите като хората, кой ви е виновен?“, попита тя.

Дончева разкритикува сериозно липсата на законодателен капацитет на ГЕРБ, които според нея не разполагат с достатъчно юристи.

„Законопроектът за КТБ е едно от най-безумните юридически съчинения. Липса на законодателни инструменти вече личи отвсякъде. Същото важи и за пакета законопроекти за службите на Цветанов”, каза Дончева, която е адвокат на главния касиер на КТБ Маргарита Петрова.

Премиерът Бойко Борисов счита Делян Пеевски и модела „Кой” за субекти, с които трябва да се разбере, смята Татяна Дончева

Тя определи това поведение на премиера като личен избор и политически стил.

„Борисов е човек на статуквото и резки промени той няма да направи. Той счита за необходимо и достатъчно просто да се разбере с всички – с Пеевски и модела „Кой”, коментира Дончева по отношение на промените в ръководството на МВР и ДАНС след оставката на министър Вучков.

Тя обясни оставката на министъра с желанието му да отстоява позициите си и определи поведението му като мъжко.

„Това е един от редките случаи, в които министър си позволява ясно да обясни защо подава оставка и аз мисля, че поведението му беше мъжко – да каже, че има непреодолими различия с министър-председателя и дори не желае да получи място в парламента. Поведението на Борисов беше на раздразнен човек, който не може да приеме, че някой от неговите подчинени може да прояви собствено мнение и то да се различава от неговото. Той много леко похарчи Вучков – вероятно различието не е било само по повод Писанчев и Лазаров“, коментира Дончева.

„Наистина е странно премиер, който трябва да бъде алтернатива на модела „Кой”, да каже на вътрешния си миснистър, че трябва да приеме основните носители на този модел в системата за сигурност и отглежда”, продължи тя. Търпимостта на Бойко Борисов към Писанчев и Лазаров е прозрачна и произтича от липсата на възможности да бъдат сменени и от зависимостта от хората, които са ги сложили, подчерта още Дончева.

„Липсата на действие в сектор „Сигурност” винаги стига до Бойко Борисов. И Димитър Георгиев, и Румяна Бъчварова са негови хора, но съм скептична, че премиерът може да ръководи ръчно неограничен брой сектори в държавното управление, независимо дали е познавач на тези сектори в собствените си очи”, смята Татяна Дончева. 


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай