Турски съд описа „Ергенекон“ като „турската Гладио


Крайнонационалистическата нелегална организация „

Крайнонационалистическата нелегална организация „

Истанбулският съд определя „Ергенекон“ като терористична организация, противопоставяща се на правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган и на президента Абдуллах Гюл, както и на предишен кабинет под ръководството на покойния Бюлент Еджевит.

В документа се твърди, че „Ергенекон“ е името, дадено на „турската Гладио“.

Аналогията визира клетките Гладио, създадени в Европа и Турция от ЦРУ като мярка срещу разпространението на комунизма по време на Студената война, които обаче скоро развили собствена воля след рухването на Съветския съюз, посочва сайтът.

От текста става ясно, че членове на „Ергенекон“ са били инфилтрирани в армията, някои са участвали в предишни опити за забрана на управляващата Партия на справедливостта и развитието или са подготвяли действия срещу малцинства, лидери на алевиите и др.

В документа се твърди, че някои клетки на „Ергенекон“ остават извън обсега на съдебното преследване досега и се призовава разследването да продължи.

Бившият началник на Генщаба на армията ген. Илкер Башбуг, който беше освободен миналия месец, след като през август 2013 г. бе осъден, не е смятан за терорист, а за отговорен за терористичен акт и за създаване на сайтове за очернящи кампании.

Установено било също, че Башбуг е играл главна роля в йерархията на „Ергенекон“.

Съдът в истанбулското предградие Силиври издаде през август миналата година присъдите по продължилото над пет години дело „Ергенекон“. Обвиняеми в процеса бяха 275 заподозрени (журналисти, политици и генерали от резерва).

През март съдилища в Истанбул освободиха някои от задържаните в процеса за предполагаемата ултранационалистическа организация.

Част от тях бяха освободени по силата на нов закон, ограничил до пет години максималния срок за задържане.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай