Турски експерт: Газопровод през Турция не е възможен


Проектът за газопровод от Русия през Турция не е възможен. Това каза енергийният експерт и главен координатор на Центъра за стратегически изследвания в областта на енергетиката „Евразия“ Недждет Памир в интервю за БНР. По думите на Памир проектът изпълнява политически цели. „Путин наложи ембарго на Украйна и в резултат на това България реагира. Ето защо Путин […]

Проектът за газопровод от Русия през Турция не е възможен.

Това каза енергийният експерт и главен координатор на Центъра за стратегически изследвания в областта на енергетиката „Евразия“ Недждет Памир в интервю за БНР.

По думите на Памир проектът изпълнява политически цели. „Путин наложи ембарго на Украйна и в резултат на това България реагира. Ето защо Путин избра да представи тази идея за нов газопровод именно в Турция“, обясни екпертът.

По думите му ако целта на Путин е да реализира проекта за преминаването на 63 млрд. куб. м. газ за Европа, то 14 млрд. ще остават за Турция, вместо от т.нар. Западен газопровод през Украйна, Молдова и Румъния към Гърция.

„При сегашните санкции от Европа към Москва, реализацията на проект като „Южен поток“ наистина е невъзможна. Интересно обаче е включването на Гърция в новия проект, за който говори Путин, защото ако Атина участва, това би трябвало да означава, че Гърция е решила да напуска ЕС“, добави Недждет Памир.

„Южен поток“ няма да донесе нищо на Турция, ако не бъдат отстранени съществуващите проблеми при доставките на газ за страната ни, за които се твърди, че се използват от Украйна за нейните нужди, смята експертът. Той добави, че не вижда такава вероятност и остава песимист за бъдещето на новия руско-турски газопровод.

По думите му Турция е силно зависима от Русия от енергийна гледна точка: От Русия идват 58% от газовите доставки, по отношение на нефта – 8% и 32% по отношение на въглищата.

По отношение на енергийната сигурност на ЕС, Памир смята, че това е много трудно постижимо. „Русия е главният доставчик на газ за Европа. Преди да успее да намали зависимостта си от Русия, Европа трябва да преодолее сериозни пречки. В даден момент Русия и ЕС ще намеряът пресечна точка и ще продължат заедно по един и същи път“, смята той.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай