Трима лидери на „Аш Шабаб“ са били убити при американски удар


При атака с безпилотен летателен апарат на САЩ срещу бойци на ислямистката сомалийска групировка „Аш Шабаб“ са ликвидирани трима от водачите ѝ, включително шефът на разузнаването Абди Шакур, съобщи южноафриканската агенция САПА. „Разчитаме смъртта на Шакур да внесе силен смут в действията на „Аш Шабаб“, заяви представител на сомалийските служби за сигурност. Ударът е бил […]

При атака с безпилотен летателен апарат на САЩ срещу бойци на ислямистката сомалийска групировка „Аш Шабаб“ са ликвидирани трима от водачите ѝ, включително шефът на разузнаването Абди Шакур, съобщи южноафриканската агенция САПА.

„Разчитаме смъртта на Шакур да внесе силен смут в действията на „Аш Шабаб“, заяви представител на сомалийските служби за сигурност.

Ударът е бил нанесен по автомобил недалеч от град Саака, на 460 километра от столицата Могадишу.

По-рано прессекретарят на Пентагона – контраадмирал Джон Кърби, заяви, че ВВС на САЩ са избрали за цел един от командирите на „Аш Шабаб“.

През септември Ахмед Годане – лидерът на ислямистката групировка, също бе убит при американски въздушен удар.

Този месец сомалийските сили за сигурност заловиха край границата с Кения друг човек от ръководството на „Аш Шабаб“ – Закария Исмаил Ахмед Херси, за когото Съединените щати бяха обявили награда от 3 млн. долара. Тайните служби на Сомалия опровергаха съобщенията, че Херси се е предал сам.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай