Тоалетната може да се окаже златна мина


Тоалетната може да се окаже правилното място за модерните златотърсачи.  Причината е, че в човешките изпражнения има достатъчни количества от ценни метали като злато, сребро, ванадий, мед и др. и индустриалното им извличане е съвсем икономически оправдано, пише PopularScience.com.  Според изследване на университета в Аризона от това, което всяка година отива в тоалетните на 1 […]

Тоалетната може да се окаже правилното място за модерните златотърсачи. 

Причината е, че в човешките изпражнения има достатъчни количества от ценни метали като злато, сребро, ванадий, мед и др. и индустриалното им извличане е съвсем икономически оправдано, пише PopularScience.com

Според изследване на университета в Аризона от това, което всяка година отива в тоалетните на 1 млн. американци може да се извлекат полезни метали на стойност 13 млн. долара. 

Населението на САЩ е 320 млн. души и сметката доста накланя везните в полза на развитието на технологията.  

Освен това инициативата има и екологичен елемент – за извличането на ценни метали от земните недра се използват опасни химикали, разпространението на които в почвата е трудно да се контролира – за разлика от употребата им само в пречиствателните станции. 

Има метали навсякъде – в шампоаните, в перилните препарати, че даже и в чорапите ви има наночастици, които са поставени там, за да се борят с неприятните миризми, обясняват учените. 

Истински трудната задача обаче е тези частици да се извлекат отново в полезен вид. 

Точният метод, по който това да става, вече се разработва. 


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай