Съд грози Кристина Кирхнер след смъртта на прокурор


Аржентински прокурор поиска разследване срещу президентката на Аржентина Кристина Фернандес Кирхнер за предполагаемо участие в прикриване на иранската роля в атентата срещу еврейски център в Буенос Айрес, извършен през 1994 г. и отнел живота на 85 души. Прокурорът по случая Херардо Поличита смята, че трябва да има разследване по обвиненията, отправени от прокурора Алберто Нисман. Нисман водеше разследването […]

Аржентински прокурор поиска разследване срещу президентката на Аржентина Кристина Фернандес Кирхнер за предполагаемо участие в прикриване на иранската роля в атентата срещу еврейски център в Буенос Айрес, извършен през 1994 г. и отнел живота на 85 души.

Прокурорът по случая Херардо Поличита смята, че трябва да има разследване по обвиненията, отправени от прокурора Алберто Нисман. Нисман водеше разследването за иранска роля в атентата и беше намерен мъртъв в дома си на 18 януари.

Той разследваше дали Кирхнер, аржентинския външен министър Ектор Тимерман и други представители на президентската администрация са посредничили за покриване на иранско участие в нападението в замяна на изгодни сделки за петрол и други стоки от Иран.

Нисман почина ден преди да говори пред парламента на Аржентина относно обвиненията си срещу президентката и други нейни сътрудници и членове на правителството

Кирхнер категорично отхвърли тези обвинения. Иран на няколко пъти отрече да е замесен в атентата в Буенос Айрес.

В края на разследването прокурорът ще представи изводите си на съдията Даниел Рафекас, федерален магистрат, натоварен с разглеждането на случая, който в крайна сметка ще реши дали има достатъчно основания за започване на дело и повдигане на обвинения в съда, или за прекратяване на случая

Президентският говорител Анибал Фернандес заяви, че продължаването на работата по разследването е чиста маневра за дестабилизиране на демокрацията в Аржентина.

Като президент Кристина Фернандес Кирхнер не може да бъде съдена, без да й бъде отнет имунитетът. Тя обаче напуска поста си в края на тази година, припомня ДПА.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай