Съгласуваха примирието в Украйна


На срещата на Контактната група за Украйна в Минск беше постигната договореност за режима на прекратяване на огъня и контрола върху изпълнението му, предадоха БТА и БГНЕС, позовавайки се на ТАСС. Договорено е спиране на огъня и оттегляне на тежките оръжия от фронтовата линия в Украйна, обсъжда се формата на властта и провеждането на местни […]

На срещата на Контактната група за Украйна в Минск беше постигната договореност за режима на прекратяване на огъня и контрола върху изпълнението му, предадоха БТА и БГНЕС, позовавайки се на ТАСС.

Договорено е спиране на огъня и оттегляне на тежките оръжия от фронтовата линия в Украйна, обсъжда се формата на властта и провеждането на местни избори.

При подготовката на срещата на върха в т.нар. „Нормандски формат“, която е утре, е договорено спирането на огъня и контролът върху изпълнението.

„В момента продължава дискусията за местните избори и държавното устройство на Донбас“, добавя неназован източник.

В преговорите на Контактната група

от украинска страна участват специалният представител по хуманитарните въпроси и лидер на обществената организация „Украински избор“ Виктор Медвечук и бившият президент на Украйна Леонид Кучма.

Самопровъзгласените Донецка народна република и Луганска народна република в източна Украйна са представени от Денис Пушилин и Владислав Дейнего. В преговорите участват също специалната представителка на председателя на ОССЕ Хайди Талявини и посланикът на Русия в Киев Михаил Зурабов, който е посредник в преговорите.

След като преговорите приключиха Зурабов и Кучма си размениха няколко думи и си стиснаха ръцете. След това участниците в срещата седнаха в автомобилите си и се разотидоха, без да направят изявления пред журналисти.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай