Стратегията на САЩ в Сирия изглежда безнадеждна


Стратегията на администрацията на Обама срещу „Ислямска държава” предизвиква все повече скептицизъм не само във Вашингтон, но и в залите на Пентагона и сред военните експерти. Сегашният подход „не работи”, според пенсионирания генерал Реймънд Одиерно, който беше началник-щаб в американската армия до август тази година. Одиерно смята, че специалните отряди и кюрдските милиции, които са […]

Стратегията на администрацията на Обама срещу „Ислямска държава” предизвиква все повече скептицизъм не само във Вашингтон, но и в залите на Пентагона и сред военните експерти.

Сегашният подход „не работи”, според пенсионирания генерал Реймънд Одиерно, който беше началник-щаб в американската армия до август тази година. Одиерно смята, че специалните отряди и кюрдските милиции, които са смятани за най-ефективните местни сили, не могат да сторят повече срещу „Ислямска държава”.

„Не можеш да победиш джихадистите, ако не включиш сухопътни войски,” заяви Одиерно в интервю за телевизия MSNBC. “Разузнаването, което ни е нужно, трябва да действа на терен,” допълни той.

Урокът от последните 17 месеца, в които САЩ поведе международна въздушна кампания срещу джихадистката групировка в Ирак и Сирия е, че „Ислямска държава” не може да бъде победена с бомбардировки. Сухопътните войски могат да дадат най-точната информация, която да засили ефекта от въздушните удари. Но такива войски не се предвиждат.

Усложняването на битката срещу „Ислямска държава”, както и с подразделенията на „Ал Кайда“ в Сирия, идва от факта, че те се възползваха от политическите кризи и размириците след „Арабската пролет”.

„Терористите подхраниха джихада с гражданските войни в Сирия, Ирак, Либия, Йемен и египетския полуостров Синай. Традиционното антитерористично разузнаване не може да обхване цялостно положението. Изисква се разширен подход”, според ветерана от ЦРУ и експерт по тероризма Брус Ридъл.

Техническият подход в разузнаването, който използва сателитни снимки и прихващане на комуникационни канали, е овладян до съвършенство от САЩ, но не може да спре възхода на „Ислямска държава”.

„Научаваме за всичко важно и можем да прихванем и декодираме всеки вид електронна комуникация. Това, с което не се справяме, е разузнаването на терен,” заяви Кристофър Хармър, който е военноморски анализатор в неправителствения Институт за изучаване на войната. „Нужно е време, търпение и доверие, за да разработиш източници, които са готови да дадат информация”, допълва Хармър.

САЩ разработиха силна мрежа от източници през 2007-2008 г., когато се бореха в Ирак с „Ал Кайда”, тази мрежа бе част от наземната операция в страната. Тази стратегия се възползваше от стотици хиляди човешки бойни единици и огромен брой специални отряди, които събираха информация от източници, както и от заловени лаптопи и телефони. По този начин ставаше проследяването на повече джихадисти.

Тогава САЩ привлякоха на своя страна и сунитски религиозни лидери, които помогнаха за пречупването на хватката на „Ал Кайда“ върху Ирак и в крайна сметка доведоха до сломяването на групировката.

Днес сунитските общности в Ирак, където „Ислямска държава” овладя огромни територии, не желаят да съдействат на подкрепеното от САЩ шиитско правителство в Багдад. Те го възприемат като близко до Иран и не желаещо да изпълни сунитските искания за по-голямо представителство в държавните институции.

„Факт е, че „Ислямска държава” не може да бъде изтласкана от Ирак без помощта на сунитите,” заяви Марк Алсалих, който е сунитски лобист във Вашингтон и ръководител на Програмата за стабилност и сигурност в Ирак, която обединява граждани и религиозни лидери.

„Шейховете, с които разговарям, заявяват, че могат да свършат работата до седмици, не месеци. Много хора в окупираните от „Ислямска държава” територии просто ще се обърнат срещу групировката. Единственото, което ги спира, е, че нямат спогодба със САЩ или правителството в Багдад”, допълва Алсалих.

Американската стратегия е допълнително обременена от правилата при сражение. В миналото командири на средно ниво можеха да одобряват бомбардировки. Сега необходимото позволение понякога трябва да дойде от генерал, която увеличава времето за реакция.

В момента 3500 американски войници са разположени на 6 места в Ирак и Сирия, отчита секретарят по отбраната на САЩ Аш Картър. Въпреки това той не можа на изслушванията през тази седмица да даде на сенаторите конкретни срокове кога иракската армия ще изтласка „Ислямска държава” от град Мосул и кога новосформираната арабска коалиция в Сирия ще може да превземе град Рака, който е главен за групировката

„Те няма да стигнат до Рака”, заяви Аш Картър за кюрдите. Това не изненада Джон Маккейн, който е председател на комисията в Сената. „Никой не вярва, че кюрдите ще могат да превземат Рака. Те се интересуват от територии, важни за тях,” посочи някогашния кандидат за президент на републиканците Маккейн пред „Дейли бийст”.

Някои прости въпроси затрудниха Картър. Например защо едва наскоро САЩ започна да се прицелва в цистерни  на „Ислямска държава”, с които се осъществява търговията на петрол на черните пазари. През последния месец американската коалиция унищожи поне 300 такива цистерни.

„Това стана възможно благодарение на разузнаването,” заяви Картър, без да обясни защо военните са действали чак сега, при положение че САЩ знаят за цистерните поне от една година, както посочи Маккейн.

„Кога ще свърши войната?” попита сенатор Линдзи Греъм. „Не и преди „Ислямска държава” да бъде победена,” отговори Картър.

Симпатизиращите на стратегията на Обама казват, че проблемът не е в САЩ, а в неспособните арабски сили и правителства. Дори и те обаче не могат да оспорят, че американският подход не може да доведе до победа над „Ислямска държава”.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай