Срещата на върха в Минск – преговорите продължават


Държавните лидери на Украйна, Русия, Германия и Франция, които преговарят в Минск, планират да подпишат съвместна декларация в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Това съобщи Ройтерс, като се позова на източник от украинската делегация на преговорите. Според източника отделен документ ще бъде изготвен и от тристранната контактна група, в която участват Русия, […]

Държавните лидери на Украйна, Русия, Германия и Франция, които преговарят в Минск, планират да подпишат съвместна декларация в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Това съобщи Ройтерс, като се позова на източник от украинската делегация на преговорите.

Според източника отделен документ ще бъде изготвен и от тристранната контактна група, в която участват Русия, Украйна и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Той ще потвърди ангажимента към мирния план, приет в беларуската столица миналия септември и подписан и от лидерите на проруските сепаратисти.

Срещата на върха в Минск е определяна като „последен шанс“ за намиране на изход от украинската криза, коментират агенциите.

Четиримата лидери на страните от „нормандската четворка“ – президентите на Франция – Франсоа Оланд, на Русия – Владимир Путин, на Украйна – Петро Порошенко и канцлерът на Германия Ангела Меркел – започнаха разговорите в тесен кръг. После, след обща снимка, продължиха в разширен състав с членовете на делегациите.

Докато срещата тече, пореден снаряд в Донецк попадна в болница. Сепаратистките власти съобщават за един загинал цивилен.


VESTI.bg

Коментирай