Спешна помощ сбърка адреса, мъж издъхна, кой е виновен


Грешка на столичната спешна помощ доведе до закъснение на линейка с около 7 минути, което се оказа фатално за 45-годишен мъж, починал от инфаркт.  Оказа се, че предаването на сигналите става чрез четири стъпки и ще се установява кой точно е виновен.  Първоначално от столичния Център за спешна медицинска помощ твърдяха, че подалият сигнала е продиктувал […]

Грешка на столичната спешна помощ доведе до закъснение на линейка с около 7 минути, което се оказа фатално за 45-годишен мъж, починал от инфаркт. 

Оказа се, че предаването на сигналите става чрез четири стъпки и ще се установява кой точно е виновен. 

Първоначално от столичния Център за спешна медицинска помощ твърдяха, че подалият сигнала е продиктувал грешен адрес. Зад тази версия застана и Здравното министерство. Но NOVA показа документ, от който се вижда, че адресът е преправян на няколко пъти от диспечера, поел сигнала. 

Така стана ясно, че виновникът за объркването работи в спешния център.

Лекари от Спешна помощ обясниха процедурата по приемане на сигнал. Фелдшерът Снежана Гацовска обясни в „Здравей, България“, че първоначално е имало грешка при изписването на адреса, но тя е била поправена. По телефона обадилият се съобщил улица „Чарлз Дарвин“ номер 14, а диспечерът е записал 17. Впоследствие при предаването на сигнала се повтаря, че става дума за номер 14. 

Директорът на ЦСМП-София д-р Георги Гелев призна,

че грешката е на Спешния център, но тепърва ще се изяснява кой точно я е допуснал.

„На първо четене според мен тя е в диспечерната, а не в приемането на самия екип. Нека да изчакаме неделя, когато тогава хората от тази смяна са на работа”, обясни д-р Гелев.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай