София: Водачът на лекия автомобил, който се блъсна в автобус на входа на … – Агенция Фокус


  Снимка: Информационна агенция „Фокус“ София: Водачът на лекия автомобил, който се блъсна в автобус на входа на курорта Боровец, е с опасност за живота 24 май 2013 | 19:11 | Агенция „Фокус“ Начало / Трафик София. Водачът на лекия автомобил, който се блъсна в автобус с абитуриенти на входа на Боровец, е с опасност за […]

  Снимка: Информационна агенция „Фокус“

София: Водачът на лекия автомобил, който се блъсна в автобус на входа на курорта Боровец, е с опасност за живота

24 май 2013 | 19:11 | Агенция „Фокус“

Начало / Трафик

София. Водачът на лекия автомобил, който се блъсна в автобус с абитуриенти на входа на Боровец, е с опасност за живота. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на ОД МВР София – област. Катастрофата е по вина на водача на лекия автомобил „Роувър”, който е навлязъл в насрещното платно. Нито един от пътуващите в автобуса абитуриенти не е пострадал. Те са били прехвърлени в друг автобус и са продължили пътя към Боровец. Водачът на лекия автомобил е транспортиран до „Пирогов”, в тежко състояние и с опасност за живота. До него в колата е пътувал 16-годишният му син, а на задната седалка в колата е била тяхна позната. Двамата са с леки наранявания в болницата в Самоков, без опасност за живота.
Създадена е организация на движението, за да бъде възстановено веднага след края на огледа на местопроизшествието.

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция „Фокус“ е задължително!

Свързани новини

София. Засилено е полицейското присъствие в курортните комплекси и по местата, където абитуриентите традиционно избират да отпразнуват завършването си. По маршрутите на абитуриентите в много от областите на страната полицията организира полицейски кордони, които съпровождат автомобилите до местата, където ще празнуват. Интензивен е трафикът към курортните комплекси около Варна и Добрич, около Бургас, към курорта Пампорово, край Смолян, край курортите в Пазарджишко, Благоевградско, както и около столицата и курорта Боровец. Заради пътно произшествие около 18.00 часа временно бе затворен за движение пътят Самоков – Боровец. Пътнотранспортното произшествие стана на входа на курортния комплекс, съобщиха от пресцентъра на ОД МВР София – област. Лек автомобил, пътуващ от Боровец към Самоков, по все още неустановени причини, е навлязъл в платното за насрещно движение и се е блъснал в автобус, превозващ абитуриенти към Боровец.
Водачът на лекия автомобил е с опасност за живота. Лекият автомобил „Роувър” е причинил катастрофата, като е навлязъл в насрещното платно. Нито един от пътуващите в автобуса абитуриенти не е пострадал. Водачът на лекия автомобил е настанен в „Пирогов” с опасност за живота. До него в колата е пътувал 16-годишният му син, а на задната седалка в колата е била тяхна позната. Двамата са с леки наранявания в болницата в Самоков, без опасност за живота.
Пътен инцидент между три коли стана на автомагистрала „Тракия“, посока Пловдив-Бургас, на 137-ия километър, около 16.00 ч., съобщиха от пресцентъра на ОД МВР Пловдив. Лек автомобил „Фиат” е блъснал отзад „Нисан” и „Ситроен”, колите са се движили в посока Бургас. Няма жертви. Една жена е пострадала при инцидента и в момента е преглеждана на място. Автомобилите в участъка на 137-ия километър се движеха временно в аварийната лента.
Засилено е полицейското присъствие в Смолян и Пампорово, във връзка с абитуриентските балове, съобщи комисар Кирил Хаджихристев – директор на ОД на МВР – Смолян. Общо 17 училища от област Смолян празнуват абитуриентски балове – 5 училища от Смолян, от Мадан, Чепеларе и от Девин. 11 от тях ще празнуват в курортен комплекс Пампорово. Засилено е полицейското присъствие около училищата и ще се съпровождат колоните от абитуриенти до заведенията, където ще празнуват, като в хотелите също ще има полицаи. Засилен ще бъде контролът и в Пампорово, където ще има един мобилен наряд, три пеши наряда и един наряд с куче. Осигурен е добър обществен ред в курорта, за да може празниците на абитуриентите да преминат нормално. Няма сигнали за пътни произшествия в Смолянска област, съобщи комисар Кирил Хаджихристев. Движението на автомобили в областта се осъществява нормално. В почивния ден пътуват повече автомобили, но задръствания по пътищата не са се образували. Полицейски патрули съпровождат колоните от абитуриенти от училищата до заведенията, където празнуват, с цел да се предотвратят пътни инциденти. В Смолян абитуриенти се придвижват с автомобилите си към училищата, откъдето ще тръгнат към местата, където ще празнуват. Трафикът в града бе увеличен привечер, като няма задръствания.
В Пазарджишко през трите почивни дни ще се дават допълнителни дежурства на полицейски служители по основните и най-натоварени направления, каквито са автомагистрала „Тракия”, главните пътища Пазарджик – Пловдив, Пазарджик – Панагюрище, Пазарджик – Пещера – Батак. Повече полицейски служители ще има и в районите на Цигов чарк, Свети Константин, Велинград.
Засилен полицейски контрол ще има в Бургас и в курорта Слънчев бряг във връзка абитуриентските балове. Общо над 3700 са абитуриентите в Бургас. Днес се очаква половината от тях да проведат своите тържества. Масово струпване на абитуриенти, роднини и изпращачи се очаква пред училищата и в Морската градина след 17,30 часа. Повечето от училищата са организирали своите празненства в курорта Слънчев бряг. Очаква се и засилен трафик от Бургас в посока курорта в часовете между 18.00 и 20.00 часа. От „Пътна полиция” – Бургас препоръчват на абитуриентите да ползват алтернативния маршрут за Слънчев бряг през Каблешково и Тънково, заради дейностите по разширението на пътния участък между Бургас и Поморие. Съветът е да се спазват ограниченията на скоростта и дистанцията между автомобилите, за да има възможност за реакция при инцидент. Целият пътен участък от Бургас до Слънчев бряг ще е наситен с пътни полицаи и контролно пропускателни пунктове.
Интензивен е трафикът в посока курортните комплекси край Варна. Пътните настилки са сухи, видимостта е отлична. Има засилено полицейско присъствие по пътя към к.к. „Златни пясъци”. Интензивно е движението и на туристически автобуси. Движението към този час във Варна е интензивно по основните булеварди. С нормална интензивност е движението по Аспаруховия мост.
Засилено е полицейското присъствие във Велико Търново, заради абитуриентските балове. Около 20 униформени следят за обществения ред в района между Студентски стол и сградата на Община Велико Търново. Няма информация за пътни инциденти или нередности на пътя във връзка с баловете.

София. Освободено е пътното платно в посока Боровец след катастрофата между лек автомобил и автобус. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на ОД МВР София – област. Очаква се до няколко минути платното да бъде напълно разчистено за преминаване и в двете посоки.
Лекият автомобил навлезе в насрещното платно и се блъсна в автобус, превозващ абитуриенти към курорта Боровец.

София. Предприети са мерки за безопасност по столичните улици във връзка с абитуриентските балове. Това съобщи за Агенция „Фокус” комисар Богдан Милчев, началник на отдел „Пътна полиция” към СДВР. В момента има засилен трафик към храм-паметник „Александър Невски” от училищата и основните ресторанти, в които ще се провеждат празненствата. Абитуриентите са съпровождани от екипи на полицията. На храм-паметник „Александър Невски” има между 2000 – 3000 абитуриенти. „Имаме готовност да ги насочим от там към ресторантите. Колоните от училищата също започнаха да тръгват. Днес 28 столични училища празнуват своите балове“, каза Милчев. На всеки светофар в центъра на София има полицаи, които регулират движението. В столицата към този момент няма задръствания, които да пречат на останалите шофьори. В предстоящите дни отново ще бъдат предприети същите мерки за безопасност на движението по столичните улици, допълни той.
Емили ВАСИЛЕВА

.

Смолян: Увеличен е трафикът в града заради абитуриентите
24 май 2013 | 18:25 / Агенция „Фокус“ / Трафик

Смолян. Няма сигнали за пътни произшествия в Смолянска област през днешния ден, съобщи за Радио „Фокус” – Смолян комисар Кирил Хаджихристев – директор на ОД на МВР – Смолян. Движението на автомобили в областта се осъществява нормално. В почивния ден пътуват повече автомобили, но задръствания по пътищата не се образуват. Полицейски патрули ще съпровождат колоните от абитуриенти от училищата до заведенията, където ще празнуват, с цел да се предотвратят пътни инциденти. В Смолян абитуриенти се придвижват с автомобилите си към училищата, откъдето ще тръгнат към местата, където ще празнуват. Трафикът в града е увеличен, като няма задръствания.
Даниела БОЙКОВА

София. Временно се затваря за движение пътят Самоков – Боровец поради пътнотранспортно произшествие на входа на курортния комплекс. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на ОД МВР София – област. Лек автомобил, пътуващ от Боровец към Самоков, по все още неустановени причини, е навлязъл в платното за насрещно движение и се е блъснал в автобус, превозващ абитуриенти към Боровец. Тежко е пострадал водачът на лекия автомобил, а пътуващите с него дете и жена, са настанени в многопрофилна болница Самоков, без опасност за живота. Няма пострадали от пътуващите в автобуса.

Бургас. Засилен полицейски контрол ще има в Бургас и в курорта Слънчев бряг във връзка абитуриентските балове, предаде репортер на Радио „Фокус” – Бургас. Общо над 3700 са абитуриентите в Бургас. Днес се очаква половината от тях да проведат своите тържества. Масово струпване на абитуренти, роднини и изпращачи се очаква пред училищата и в Морската градина след 17,30 часа. Повечето от училищата са организирали своите празненства в курорта Слънчев бряг. Очаква се и засилен трафик от Бургас в посока курорта в часовете между 18.00 и 20.00 часа. От „Пътна полиция” – Бургас препоръчват на абитуриентите да ползват алтернативния маршрут за Слънчев бряг през Каблешково и Тънково, заради дейностите по разширението на пътния участък между Бургас и Поморие. Съветът е да се спазват ограниченията на скоростта и дистанцията между автомобилите, за да има възможност за реакция при инцидент. Целият пътен участък от Бургас до Слънчев бряг ще е наситен с пътни полицаи и контролно пропускателни пунктове, каза началникът на „Пътна полиция” – Бургас Жельо Танов. В следенето на обществения ред ще бъдат мобилизирани и всички мобилни камери, с които разполага ОД на МВР Бургас.
Катя НИКОЛОВА

Велико Търново. Засилено е полицейското присъствие във Велико Търново, заради абитуриентските балове, предаде репортер на Радио “Фокус“ Велико Търново. Около 20 униформени следят за обществения ред в района между Студентски стол и сградата на Община Велико Търново. До момента няма информация за пътни инциденти или нередности на пътя във връзка с баловете.
Инна БОЧЕВА

Смолян. Засилено е полицейското присъствие в Смолян и Пампорово, във връзка с абитуриентските балове. Това съобщи за Радио „Фокус” – Смолян комисар Кирил Хаджихристев – директор на ОД на МВР – Смолян. Днес общо 17 училища от областта празнуват абитуриентски балове – 5 училища от Смолян, от Мадан, Чепеларе и от Девин, каза комисарят. 11 от тях ще празнуват в курортен комплекс Пампорово. Засилено е полицейското присъствие около училищата и ще се съпровождат колоните от абитуриенти до заведенията, където ще празнуват, като в хотелите също ще има полицаи. Засилен ще бъде контролът и в Пампорово, където ще има един мобилен наряд, три пеши наряда и един наряд с куче. Осигурен е добър обществен ред в курорта, за да може празниците на абитуриентите да преминат нормално. Комисар Хаджихристев призова абитуриентите, които управляват автомобили, да не шофират след употреба на алкохол, емоциите си да изразяват на дансинга, а не с автомобила по пътищата.
Даниела БОЙКОВА

Пазарджик. В Пазарджишко се очаква интензивен трафик по главните пътища заради поредицата почивни дни, каза за Радио „Фокус” Пазарджик говорителят на ОД МВР Пазарджик Мирослав Стоянов. Във връзка с това е създадена организация от сектор Пътна полиция в областния град и районните полицейски управление по места за засилено присъствие по пътищата в региона. През трите почивни дни ще се дават допълнителни дежурства на полицейски служители по основните и най-натоварени направления, каквито са автомагистрала „Тракия”, главните пътища Пазарджик – Пловдив, Пазарджик – Панагюрище, Пазарджик – Пещера – Батак. Повече полицейски служители ще има и в районите на Цигов чарк, Свети Константин, Велинград, където се очаква струпване на повече хора, желаещи да прекарат почивните дни сред природата. При проверките основно ще се акцентира на движение с допустима скорост в рамките на населените и извън населените места и шофиране след употреба на алкохол или други упойващи вещества. Такова шофиране е много рисково и е най-честата причина за пътни инциденти в празничните дни, коментира Мирослав Стоянов.
Албена ЖИЛЕКОВА

Бургас. Днес и утре са масовите абитуриентски празници в Бургас. Само днес се очаква около 17 училища да изпратят своите зрелостници. По този повод Сдружение “SOS-ПТП“ и Фондация „Безопасни улици от Валя“ отново полагат усилия за по-малко инциденти, съобщиха от сдруженията. За безопасното пресичане на гражданите, дошли, за да се порадват на красивите младежи ще се грижи Инспектор Хитами – забавният хипопотам регулировчик. Целта е не да се помрачи празникът на абитуриентите и техните близки, да им бъде напомнено да бъдат внимателни на пътя.

Варна. Засилено е полицейското присъствие по главен път Варна – Златни пясъци във връзка с абитуриентските балове. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от КАТ. Засиленото полицейско присъствие е основно от сили на Пътна полиция и ще продължи до края на месец май. За комплексите в районното управление има изготвен план за реакции при сигнали и възникване на ситуации. Полицейското присъствие по главния път ще бъде основно в часовете, когато е необходимо – при придвижване на абитуриентите.
Десислава СТОЯНОВА

София. Въвежда се организация на движението във връзка с осигуряване на безопасно придвижване на автомобилните колони на абитуриентите при провеждане на абитуриентските балове. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

От 24 май до 31 май само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР ще се забрани престоят и паркирането, както следва:
– пл. „Св. Ал. Невски” по ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул.„Г.С.Раковски”;
– пл. „Кн. Александър І”;
– пл. „Народно събрание”.

Само при необходимост ще се забрани влизането в двете посоки, както следва:
-ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С.Раковски”;
– ул. „11-ти август” от ул. „Московска” до пл. „Св. Ал. Невски”;
– ул. „15-ти ноември”между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”;
– бул. „Цар Освободител” между бул. „Васил Левски” и пл. „Независимост”;
– ул. „Цар Шишман” между пл. „Народно събрание” и ул. „Аксаков”.

Столична дирекция на вътрешните работи при необходимост ще осигури постове за контрол и регулиране на движението за времето и на горепосочените места.

София. Въвеждат се временни промени в организацията на движението във връзка с ремонт на релсов път. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Общественият транспорт ще работи по празнични разписания от 24 до 26 май, а на 25 май ще работи „Синята зона” за кратковременно паркиране в столицата. Работното време на зоната ще е от 8.00 до 14.00 часа, както е указано в нормативната уредба за работа в съботен ден. На 24 май няма да работят и двете зони за кратковременно паркиране – „Синя” и „Зелена” в София.
От 8.00 до 18.00 часа на 25 и 26 май ще има временна организация на движението на трамваите по линии с номера 11 и 19 заради разрушаване на сгради на ул. „Подполковник Калитин” 1А. Временна организация се налага и заради предвидените по същото време текущи ремонти на релсовия път по ул. „Скопие” и бул. „Рожен” – от „Хюндай България” до обръщалото в кв. „Илиянци”, което налага промяна в движението на трамваите по линии с номера 11 и 12 от 8.00 до 18.00 часа в неделния ден.
На 25 май от 04.30 до 18.00 часа трамваите по линии с номера 11 и 19 ще се движат от бул. „Никола Петков” по маршрута им до кръстовището на булевардите „Ал. Стамболийски” и „К. Величков” и оттам по бул. „Ал. Стамболийски”, бул. „Христо Ботев”, бул. „Кн. Мария Луиза” и от надлез „Надежда” – по маршрута им – двупосочно. По същият маршрут ще се движат на 26 май от 04.30 до 18.00 часа трамваите по линия номер 19, а трамваите по линия 11 ще се движат до „Хюндай България”. На 26 май от 04.30 до 18.00 часа трамваите по линия 12 ще се движат от пл. „Журналист” до „Хюндай България”.
От 04.30 до 18.30 часа на 26 май ще бъде разкрита временна автобусна линия с номер „12ТМ” – от автостанция „Илиянци” до „Хюндай България”.

.

София. Столична община въвежда промени в движението поради тържествени чествания по случай 24 май, Деня на славянската писменост и култура, съобщиха от пресцентъра на общината. Празничното шествие ще се проведе от 10.00 ч по следния маршрут от площада пред Археологическия музей по бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски” до паметника на „Св. Св. Кирил и Методий” пред Народната библиотека. От 7.00 часа до приключване на мероприятията на 24 май, се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства както следва:
– всички паркинги на пл. „Княз Александър І”
– паркинга на пл. „Атанас Буров”
– паркинга на ул. „Княз Александър І” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Московска”
– ул. „Оборище” между ул. „Кракра” и бул. „Васил Левски” от страната на Националната библиотека
–ул. „Шипка” между ул. „Кракра” и бул. „Васил Левски”от страната на Националната библиотека.
Забранява се влизането в двете посоки на пътни превозни средства както следва:
От 8.00 ч до 11.00 ч на 24 май по :
Бул. „Цар Освободител” между бул. „В. Левски” и пл. „Независимост”
– ул. „Аксаков” между ул. „Г. Бенковски” и ул. Дякон Игнатий”
– ул. „Бенковски” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”
– ул. „Леге” между ул. „Съборна” и пл. Атанас Буров
– ул. „Дякон Игнатий” между ул. „ Аксаков” и бул. „Цар Освободител”
– ул. „Кн. Александър І” между ул. „Съборна” и пл. „Кн. Александър І.
От 9.00 ч до 10.00 ч на 24 май с изключение на колите на масовия градски транспорт се забранява движението за автомобили по:
– бул. „Васил Левски” между бул. „Цар Освободител” и бул. „Янко Сакъзов”
– ул. „Оборище „ между ул. „Кракра” и пл. „Св. Ал. Невски”
– ул. „Шипка” между бул. „Васил Левски” и ул. „Кракра”
От 10.00 ч до 12.00 ч на 24 май се забранява движението на пътни превозни средства включително на колите на масовия градски транспорт по:
– бул. „Васил Левски” между бул. „Цар Освободител” и бул. „Янко Сакъзов”
– ул. „Шипка” между бул. „Васил Левски” и ул. „Кракра”
– ул. „Оборище „ между ул. „Кракра” и пл. „Св. Ал. Невски” с изключение на тролейбусите.
Променя се частично маршрутите на автобусни линии номера 9, 280 и 306 както следва:
– № 9 от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” прави обратен завой през Национален стадион „Васил Левски”, бул. „Васил Левски”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрута си,
– № 280 и 306 от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” ул. „Ген Гурко” бул. „Васил Левски” бул. „Цар Освободител” и по маршрута си,
– Частично се променят маршрутите на тролейбусни линии 1, 2, 4 и 11 както следва :
– номера 1 и 2 от бул. „Васил Левски” обратен завой при кино „Одеон”, бул. „Патриарх Евтимий” и по маршрута си
– номера 4 и 11 от бул. „Цар Освободител” по бул. „Васил Левски”, ул. „Ген Гурко”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. „Цариградско шосе” и по маршрута си.
– Тролейбусите от линии 1, 2 и 4 преминали преди започване на събитието ще се движат по следния маршрут от ул. Кракра” по ул. „Оборище”, десен завой по бул. „Васил Левски”.

София. Въвежда се организация на движението във връзка с осигуряване на безопасно придвижване на автомобилните колони на абитуриентите при провеждане на абитуриентските балове. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

От 24 май до 31 май само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР ще се забрани престоят и паркирането, както следва:
– пл. „Св. Ал. Невски” по ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул.„Г.С.Раковски”;
– пл. „Кн. Александър І”;
– пл. „Народно събрание”.

Само при необходимост ще се забрани влизането в двете посоки, както следва:
-ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С.Раковски”;
– ул. „11-ти август” от ул. „Московска” до пл. „Св. Ал. Невски”;
– ул. „15-ти ноември”между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”;
– бул. „Цар Освободител” между бул. „Васил Левски” и пл. „Независимост”;
– ул. „Цар Шишман” между пл. „Народно събрание” и ул. „Аксаков”.

Столична дирекция на вътрешните работи при необходимост ще осигури постове за контрол и регулиране на движението за времето и на горепосочените места.

София. Служителите на МВР предприемат мерки за обезпечаване на сигурността и обществения ред по време на абитуриентските балове, съобщиха от пресцентъра на МВР. На територията на всички областни дирекции в страната са проведени работни срещи с ръководствата на учебните заведения, регионалните инспекторати по образованието и органите на местното самоуправление и местната администрация за предприемане на съвместни действия и недопускане на правонарушения. Извършени са проверки на увеселителните заведения – ресторанти, барове, дискотеки, клубове и др., където ще се провеждат младежките тържества. Създадена е организация за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността в подвижните влакови състави и на ж.п. гарите в страната.
На територията на столицата общо 127 училища организират абитуриентски балове. За гарантиране на сигурността и опазване на обществения ред по време на баловете столичните полицаи са се срещнали ръководствата на учебните заведения за уточняване деня и часа за провеждане на баловете, маршрутите за движение и обектите, където ще се провеждат тържествата. В районите на учебни, питейни и увеселителни заведения, както и по маршрутите на организирано придвижване на абитуриенти от училищата до заведенията, в които ще се проведат тържествата ще има засилено полицейско присъствие. И тази година моторизирани полицаи ще съпровождат абитуриентите от училищата до заведенията и ще подпомагат движението.
551 обекта са проверили служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. В 130 от тях са констатирани нарушения. Най-честите пропуски в проверяваните хотели и ресторанти са свързани с липсата на евакуационни схеми и годни уреди за първоначално пожарогасене. В няколко обекта органите за държавен противопожарен контрол са установили, че не е налице евакуационно осветление и осветителни тела без IP-защита. За отстраняване на нарушенията на управителите на обектите са връчени 120 разпореждания и 5 акта, за които е започната процедура за прилагане на принудителни административни мерки. В хода на проверките са дадени указания на персонала, работниците и служителите в ресторантите и хотели за недопускане на пожарни инциденти.
С цел предотвратяване на пътни инциденти с автомобили, превозващи абитуриенти и придружаващите ги, ще се осъществява превантивен контрол на автомагистралите, междуградските и вътрешноградските пътища. Особено внимание ще се обръща на рисковите участъци. При организирани екскурзии служители на “Пътна полиция” ще извършват проверки за техническата изправност на автобусите.
ГД „Национална полиция” предоставя и основни практически препоръки към абитуриентите и техните родители, за да се избегнат нежелани и трагични инциденти. Рисковите фактори са: управление на автомобили, возещи абитуриенти, с превишена скорост и извършващи опасни маневри; отнемане на предимство, преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници /показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите/; возене на повече пътници от броя от местата за сядане в автомобилите; управление от неправоспособни и употребили алкохол; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението и главно към пешеходците.
Най-тежките пътни катастрофи с абитуриенти и съпровождащи ги през последните години настъпиха след края на баловете в ранните сутрешни часове, както и през следващите дни, при управление на автомобили от употребили алкохол, неправоспособни и движещи се с превишена скорост.
От МВР отправиха препоръки към абитурентите:
1. Вашето приповдигнато настроение на празника е разбираемо и логично. Не забравяйте, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила води и до опасна агресивност.
2. У дома или в заведение вие и вашите приятели сте пили алкохол, той подвежда към вземане на “смели” решения – показване от прозорците и люковете на колите по време на движение, размахване на бутилки, балони и др. Рискът в голяма степен се подценява от всички. Но тъкмо вие – абитуриентът, можете най-успешно да въздействате на приятелите си, защото в този ден се изпълняват вашите желания. Помолете ги настойчиво, лично заради вас, да не излагат празника ви на опасност от тъжен провал.
3. Ако някой е пил повече и не се вслушва в молбата ви, потърсете съдействие и дискретно помолете другите от компанията да го възпират от неразумни действия.
4. Непременно осигурете трезвен шофьор, който да Ви вози по празничните маршрути, както и резервен – който да замести титуляра, ако той все пак се изкуши и се почерпи с алкохол.
5. Ако в определен момент не може да въздействате, потърсете съдействието на родители или други ваши близки.
6. Не се съгласявайте след еуфорията на празника и след като сте пили, оттам да ви откарат с автомобил хора, които е вероятно да са употребили алкохол или са неправоспособни.
7. След бала често възникват спонтанни предложения за продължение на празника, пътувания към други заведения, дискотеки, хижи, за гостувания в домове и др. Такива пътувания са твърде опасни и неведнъж са завършвали трагично поради превишена скорост, рискови или неадекватни маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача и др. Не се съгласявайте с подобни предложения, въпреки настояването на другите.
8. Ако вашият трезвен шофьор все пак се опитва да демонстрира “майсторство” и “смелост”, особено при движение на фарове, и върши опасни нарушения, не оставайте безучастни.
9. Ако лично шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти и да не се поддавате на провокациите за състезаване с останалите. Не се подвеждайте от водачите на другите в редицата да преминавате при червен сигнал на светофара или да отнемате предимство на кръстовище, регулирано със знаци. Превишаването на скоростта в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и др.
В съветите към родителите от полицията обръщат внимание на:
1. Въпреки многото ангажименти при организирането на празника на вашето дете, отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и на тези, които го съпровождат.
2. Дори да са правоспособни, за предпочитане е абитуриентите да не шофират. Те са в особено емоционално състояние и лесно могат да допуснат грешки. По-добре е зад волана да бъдете тъкмо вие, родителят, или ваш близък приятел. Ако все пак предоставите на вашия абитуриент семейния автомобил за дните след бала, поговорете с него за опасностите и доброжелателно го предупредете: да не си позволява алкохол преди да шофира, да не кара рисково, да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания и др.
3. Настойчиво помолете вашите деца да не изключват мобилните си телефони и поддържайте периодично връзка с тях, за да се осведомявате как протичат празничните вечери. Ако доловите тревожни симптоми, имайте готовност да отидете на място и се осведомите за проблема. При необходимост, за предотвратяване на рискови пътувания, скандали, нарушения на обществения ред и др. потърсете съдействие от полицията чрез тел. 112.
4. На тържеството в дома ви или в заведение преди абитуриентския бал не прекалявайте с алкохола, за да не бъдат омаловажени вашите съвети.
5. Непременно предупредете водачите на автомобила с абитуриента и на другите съпровождащи го коли за засиления контрол за нарушения и за заснемането с видеокамери от полицията /и последващите санкции/ за опасните нарушения – неправилно превозване на пътници, показали се навън от прозорците и люковете, преминаване на червен сигнал на светофара, рискови изпреварвания, отнемане предимство, и др.

София. Най-честите нарушения от водачите по време на абитуриентските балове са неправилно превозване на пътници, което се изразява в показване през прозорците на автомобила, както и сядане по вратите и капаците. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” комисар Богдан Милчев, началник на отдел „Пътна полиция” към СДВР. „През изминалата 2012 година имаме около 130 установени нарушения, по време на абитуриентските балове. В сравнение с големия брой завършващи в столицата, броят на нарушенията не е толкова голям”, подчерта комисар Богдан Милчев. Шофьорите в София стават все по-дисциплинирани и културни, а всяка година се отчита спад с около 20 на сто по-малко нарушения на пътя, каза той.
Според комисар Милчев – този успех се дължи на силната превантивна роля на „Пътна полиция” и честите проверки, които тя предприема.
„Най-много санкции са наложени за неправилно паркиране, а втори в класацията на нарушенията са тези за превишена скорост, като през 2012 година за това престъпление са издадени над 44 000 електронни фиша”, посочи началникът на КАТ – София и подчерта, че все още се срещат обичайните нарушения като преминаване на червен светофар или употреба на алкохол.
По думите на комисар Милчев – най-добрият контрол върху водачите се осъществява със мобилните камери, тъй като те има „коварна дейност” срещу шофьорите-нарушители, защото и те самите не знаят в кой момент, къде могат да бъдат заснети от автомобил на КАТ.
„Шофьорите започнаха да осъзнават, че спазвайки правилата, това е една възможност да стигнат безаварийно там, където са тръгнали, без да пострадат други и те самите”, отбеляза комисар Милчев. Той посочи още, че пътните полицаи следят и действията на пешеходците, които също могат да бъдат санкционирани например за неправилно движение и пресичане, за прескачане на заграждения, без да използват местата за пресичане.
„Задържане и повдигане на обвинение срещу всеки водач, който се опита да подкупи пътен полицаи” е решението на проблема с подкупите, според началника на КАТ.
„Всички ние трябва да се противопоставим на тази порочна практика, тъй като тя е вредна както за контролния орган, така и за самите шофьори. Ако днес се размине на самия шофьор, то утре ще го намерим като участник в пътно-транспортно произшествие”, подчерта комисар Богдан Милчев и посочи, че през последната една година 11 служители на „Пътна полиция” са дисциплинарно уволнени, като някои от тях са обвинени в корупция.
Ванина НЕДКОВА

София. „Зелени вълни” на светофарите и съпровождане на колите с абитуриенти от автомобили и мотори на „Пътна полиция” са част от мерките, които ще бъдат предприети за опазване реда по столичните улици, по време на абитуриентските балове. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” комисар Богдан Милчев, началник на отдел „Пътна полиция” към СДВР. КАТ ще разчита на 30 моториста, които организирано ще придружават абитуриентите до ресторантите и местата, където се събират випускниците.
Като друга превантивна мярка представители на „Пътна полиция” ще се срещат в училищата със завършващите, за да им обяснят правилата за придвижване по време на баловете.
Изготвен е списък с баловете и те започват от 24 май. Най-големите пикове на завършващи са именно на 24, 25 и 26 май.
„За тези три дни 102 училища в столицата ще проведат абитуриентските си балове, а останалите училища ще изпратят випуските си на 27, 28 и 29 май”, посочи комисар Милчев.
Ванина НЕДКОВА


автомобил – Google News

Коментирай