Слънчевото затъмнение по света и у нас (видео)


Слънчевото затъмнение започна над Атланатическия океан, като Луната ще закрие напълно звездата ни над някои откъснати острови, а над Европа, Африка и Азия явлението ще бъде само частично, съобщи Ройтерс. Лунната сянка падна южно от Гренландия в 7:41 часа по Гринуич и се разпространи на изток към Фарьорските острови и норвежкия архипелаг Щпицберген, където местата […]

Слънчевото затъмнение започна над Атланатическия океан, като Луната ще закрие напълно звездата ни над някои откъснати острови, а над Европа, Африка и Азия явлението ще бъде само частично, съобщи Ройтерс.

Лунната сянка падна южно от Гренландия в 7:41 часа по Гринуич и се разпространи на изток към Фарьорските острови и норвежкия архипелаг Щпицберген, където местата в хотелите са разпродадени отдавна.

„Виждал съм полярно сияние, виждал съм вулканични изригвания, но пълното слънчево затъмнение е най-зрелищното нещо, на което съм бил свидетел. И всяко е уникално“, каза Фред Еспенак, пенсиониран астрофизик на НАСА, в Торсхавн, столицата на Фарьорските острови.

Небето там обаче днес е предимно облачно. По-ясно е над Шпицберген, където туристите бяха призовани да останат в селището за по-голяма безопасност, след като вчера бяла мечка нападна чех в палатката му, докато спеше.

От територията на България и по-голямата част от Европа затъмнението ще се наблюдава само като частично закриване на Слънцето от Луната.

За София частичното затъмнение започна в 10:42 часа и ще продължи 2 часа и 16 минути. По време на максималната фаза на затъмнението – в 11:49 часа и 5 секунди, близо 53% от слънчевият диск ще бъде покрит от Луната.

Почти в цялата страна днес астрономическите обсерватории ще предложат уникален поглед към слънчевото затъмнение – вижте тук.

Може да проследите слънчевото затъмнение на живо от Свалбард, Фарьорските острови, Европа, Северна Азия и Африка със стрийм на британския в. „Телеграф“.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай