Служители разпродават акции на Фейсбук


Мария Генчева | ное 03, 2012 | Коментари 0 Трескава разпродажба на акции на Фейсбук е започнала на фондовата борса Насдак в четвъртък, съобщават световни медии. Масата акции се предлага от служители на компанията, които се опитват да се отърват по най-бързия начин от скоростно обезценяващите се акции. Повечето от служителите на компанията получават част […]

Трескава на на Фейсбук е започнала на фондовата Насдак в четвъртък, съобщават световни медии. Масата акции се предлага от служители на компанията, които се опитват да се отърват по най-бързия начин от скоростно обезценяващите се акции.

Повечето от служителите на компанията получават част от възнаграждението си под формата на акции. При пускането на на борсата през май на тях им бе забранено да продават тези активи, за да се избегне свръхпредлагане. В сряда обаче изтече забраната за продажба на общо 229 милиона акции, които се намират в ръцете на служители на , и те незабавно се възползваха от възможността. Сред тях има и високопоставени служители на компанията. Така например главният оперативен директор Шерил Сандбърг е продала 352 904 акции за 7,4 милиона долара. Тя притежава обко 21,9 милиона акции. Главният счетоводител Дейвид Спилейн пък е продал 256 000 акции и си е оставил едва 160 479 акции. Заради разпродажбата цените на акциите на паднаха с 3,8 %.

Служителите на Фейсбук получават голяма част от заплатите си под формата на акции, обясняват запознати. През последните месеци те с ужас гледали как цената на книжата им се срива наполовина от първоначалната при пускането на борсата. През това време повечето служители едва са свързвали двата края със заплатите си и с нетърпение чакали да падне забраната и да се отърват от лошите активи.

През следващите месеци се очакват още подобни разпродажби, тъй като има огромен обем акции на Фейсбук, които също са обект на временни забрани на продажба. До края на годината изтича забраната за общо 960 милиона акции, а през май 2013 г. ще могат да бъдат продавани още 47,3 милиона акции. Шефът на компанията Марк Цукърбърг не може да продава дяловете си до септември 2013 г.

Публикувано в : Бизнес новиниИнтересноФинансови новини

Тагове:


Отбелязано с:  

Коментирай