Словакия национализира здравното осигуряване


Мария Генчева | окт 31, 2012 | Коментари 0 Правителството на Словакия планира да национализира двете частни здравноосигурителни компании в страната и да направи здравното осигуряване изцяло държавно, съобщи премиерът на страната Робърт Фико, цитиран от британски медии. Това ще се случи дори ако е против волята на компаниите, се казва в съобщението. Секторът е […]

Правителството на планира да национализира двете частни здравноосигурителни компании в страната и да направи здравното осигуряване изцяло държавно, съобщи премиерът на страната Робърт Фико, цитиран от британски медии. Това ще се случи дори ако е против волята на компаниите, се казва в съобщението.

Секторът е отворен за частни компании след обявяването на независимост през 1993 г., но според властите връщането на стария модел ще е по-успешно.

„Правителството, което аз оглавявам, не е съгласно с това здравните осигурители да печелят от парите на обществото и да използват тези печалби, за да си осъществяват представите за луксозен начин на живот”, посочва Фико в изявлението си. По думите му новата система за трябва да влезе в сила от 2014 г. „Смятаме, че ще е по-ефективно ако има един единствен осигурител, защото никакви пари няма да изтичат в частни ръце”, обяснява Фико.

Правителството планира да преговаря с частните компании на пазара за изкупуването им и насилствено национализиране ще е само краен вариант. До края на 2013 г. трябва да има някаква сделка с акционерите на компаниите.

В страната има две частни компании за здравно осигуряване – Dovera, собственост на словашко-чешката група Penta Investments, и Union, собственост на холандския застраховател Achmea. Техни клиенти са 1,8 милиона души от общото население от 5,4 милиона.

Според словашкото законодателство национализирането е допустимо само ако е в обществен интерес и срещу плащането на адекватна компенсация. За да финансира покупките, правителството смята да продаде други държавни активи. Предполага се, че ходът ще струва стотици милиони евро.

Публикувано в : ЗастрахованеЗастрахователни новиниИнтересно

Тагове:


Коментирай