Слабо земетресение е усетено в София


Слабо земетресение бе усетено в София в 20:48 в събота вечерта, съобщи Агенция „Фокус“. Според секция „Сеизмология“ при БАН трусът е бил с магнитуд между 2 и 2,5 по Рихтер. Епицентърът е в София, в района на Горна Баня. Не се очакват последващи трусове. Земетресението е усетено по-високите етажи на сградите, като продължителността е била няколко секунди. […]

Слабо земетресение бе усетено в София в 20:48 в събота вечерта, съобщи Агенция „Фокус“.

Според секция „Сеизмология“ при БАН трусът е бил с магнитуд между 2 и 2,5 по Рихтер.

Епицентърът е в София, в района на Горна Баня. Не се очакват последващи трусове.

Земетресението е усетено по-високите етажи на сградите, като продължителността е била няколко секунди.

Пред БТА проф. Емил Ботев – ръководител на секцията „Сеизмология“ при Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН обясни, че става дума за микроземетресение.

Той уточни, че земетресението не е дълбоко – с дълбочина е от 5 до 10 километра. Земният трус е във Витошкия разлом, който е достатъчно активен, но от половин година „не е имало никакви събития по него“, обясни сеизмологът. Земетресенията с магнитуд под 3 по скалата на Рихтер не могат да предизвикат никакви въздействия върху инфраструктурата, „а само върху психиката на хората“, коментира проф. Ботев силата на земния трус от тази вечер.

Попитан дали се очакват последващи земни трусове, проф. Ботев отново отбеляза, че това е микроземетресение, след като е с магнитуд под 3 по скалата на Рихтер. Сеизмологът припомни, че последващи трусове имаше у нас след силното земетресение в Перник преди няколко години, което беше с магнитуд между 5,6 и 5,8 по скалата на Рихтер.

Сегашното земетресение от тази вечер е изключително слабо и няма основание за безпокойство, тъй като в западната част на Софийската котловина и в планината Лозен имаме няколко пункта, които периодично се измерват и няма рязко натрупване на напрежение от земните пластове, коментира проф. Емил Ботев. Той отбеляза, че България е в сеизмична зона и е „хубаво, че стават такива по-слаби земетресения“.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай