Ситуацията в наводнените райони бавно се нормализира


Още по темата Спасители разказват за ада на пътя Бургас-СозополПреди 8 часа Пороят в Бургаско взе три жертвиПреди 1 ден Гл. комисар Николов: Евакуираните се нуждаят от храни и лекарстваПреди 14 часа Скъса се дига на Марица край село в ДимитровградскоПреди 7 часа Все още няма информация откъде е дошла огромната приливна вълна, която унищожи рибарски […]

Още по темата

 • Спасители разказват за ада на пътя Бургас-Созопол
  Преди 8 часа

 • Пороят в Бургаско взе три жертви
  Преди 1 ден

 • Гл. комисар Николов: Евакуираните се нуждаят от храни и лекарства
  Преди 14 часа

 • Скъса се дига на Марица край село в Димитровградско
  Преди 7 часа

Все още няма информация откъде е дошла огромната приливна вълна, която унищожи рибарски хижи и лодки в бургаското рибарско селище Ченгене скеле, съобщи Нова ТВ.

В селището все още няма ток. От ранни зори и групирани в групи, хората си оказват помощ един друг, за да извадят потопените лодки и да почистят домовете си. Дават си кураж, че до началото на риболовния сезон следите от потопа в събота сутринта ще са заличени. От вчера рибарите са спасили десетки лодки. Никой не се наема да оцени щетите.

Най-отчаяни са жените,чиито домове са потопени. По-възрастните разказват, че губят сили като гледат покъщнината си. Единствено надежда им дава фактът,че са оцелели. Цялата им покъщнина и техника е потопена и негодна за ползване. Снощи спали в лодката. Мненията за причините довели до приливна вълна от над два метра са противоположни.

„За мен единствена причина са метеорологичните условия, които позволиха да се струпа такова количество дъжд на квадратен метър в отрязък от половин час. Това е невъзможно да се поеме, от каквито и да било предпазни и реакционни съоръжения. Това е единствената причина. Спекулира се с това, че се е скъсал язовир. Няма такова нещо. По поречието на река Отманлийска не съществува такъв водоем”, коментира неформалният кмет Димитър Янчев.

В понеделник комисия започва да проучва трасето на водата, която взе човешки жертви и нанесе огромни материални щети. Освен за незаконни постройки във водосборната зона ще се проверява и за незакона сеч на гори.

Освен трите жертви в Бургаския регион има и пострадал служител на електроразпределителното дружество

Той е получил сериозни изгаряния по време на работа, при която техници са се опитвали да възстановят електрическото захранване. Пострадалият е откаран във Военна болница във Варна.

Понеделник, 8-ми септември, е обявен за ден на траур в Бургас в памет на жертвите от наводнението.

Отменени са всички концерти, както и много от предизборните прояви на политическите сили.

В Хасковска област бедственото положение остава в общините Димитровград, Харманли и Симеоновград.

Въпреки че ситуацията постепенно се нормализира, днес отново имаше кризисни ситуации. Скъса се дига на река Марица край село Райново. Тя не издържа на бурните води, събрали се от Старозагорска и Хасковска област. По обяд, малко след като беше обсъден варианта тя да бъде съборена, за да събере водата, стихията я отнесе. Заради риска от заливане на къщите, част от хората са били изведени принудително. Всички семейства, чиито къщи бяха наводнени ще получат еднократна помощ от 325 лева.

В село Странско хората днес започнаха да разчистват наводнените си къщи. Пристигнаха и доброволци, но те са малко. Семейството на дядо Кольо изкара нощта в някогашната детска градина. Тази сутрин той за първи път след стихията видя дома си. Полицията вече започна проверка дали има данни за вина за скъсването на двете язовирни стени, причинили бедствието в Странско.

Обстановката в Старозагорско се нормализира след вчерашния порой, заради който три общини обявиха бедствено положение. Всички пътища в областта са проходими, 10 села са без вода. От здравната инспекция предупреждават хората там да не използват водата от чешмите за пиене, дори и след отстраняването на авариите.


VESTI.bg

Коментирай