Сирийската опозиция ще се срещне с ООН в Женева


Сирийската опозиция реши да се включи в мирните преговори в Женева. Пред АФП, един от висшите представители на Върховният комитет по преговори, (ВКП) който от 4 дни заседава в саудитската столица Рияд, потвърди че „около 30 – 35 души” от органа ще участват в разговорите в Швейцария. От комитета все пак уточниха, чрез пост в […]

Сирийската опозиция реши да се включи в мирните преговори в Женева. Пред АФП, един от висшите представители на Върховният комитет по преговори, (ВКП) който от 4 дни заседава в саудитската столица Рияд, потвърди че „около 30 – 35 души” от органа ще участват в разговорите в Швейцария.

От комитета все пак уточниха, чрез пост в социалната мрежа „Туитър”, че няма да разговарят с делегацията на сирийската власт, а единствено с представители на ООН.

„ВКП отива в Женева за да участва в дискусии с ООН, не да преговаря”, написаха от групата.

Комитетът включва някои от основните политически, граждански и паравоенни групи, опозиционни на режима на Башар Асад в Сирия, но не всички такива.

Известно изключение са организациите на сирийските кюрди, които са една от основните сили, воюваща срещу „Ислямска държава”. По изрични настоявания на Турция, и неофициални на други сили, кюрдите не са поканени в преговорите в Швейцария, организирани под егидата на ООН.

Те започнаха по-рано днес, като

посланикът на международната организация в Сирия Стафан Де Мистура се срещна с официалната делегация на сирийската власт.

Все още не е ясно кога точно опозицията ще се включи в разговорите, но по план те могат да продължат седмици. Целта е да се стартира диалог, който да доведе до примирие и начало на политическия преход след почти 5-годишната гражданска война в Сирия.

Международните сили определиха, че първите необходими стъпки в него са временно правителство, промени в конституцията, и в последствие – избори.

До момента няма консенсус между замесените страни за бъдещето на президента Башар Асад.

Това е и сред основните причини за нежеланието на опозицията да влезе в преки преговори с представителите на властта.

Де Мистура съобщи, че все пак очаква диалога между двете страни да започне този уикенд. Неговото очакване е, че на 1 февруари ще може да се направи оценка на ситуацията.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай