Сеул: Нови тежки присъди заради потъналия ферибот


Съд в Южна Корея осъди на 10 години затвор шефа на компанията оператор на ферибота, който се преобърна през април и причини смъртта на 304-ма души, по-голямата част от тях ученици. Претовареният ферибот „Севол“ се преобърна, докато вземаше завой по време на обичайно туристическо пътуване към ваканционния остров Чеджу край южната част на Корейския полуостров. […]

Съд в Южна Корея осъди на 10 години затвор шефа на компанията оператор на ферибота, който се преобърна през април и причини смъртта на 304-ма души, по-голямата част от тях ученици.

Претовареният ферибот „Севол“ се преобърна, докато вземаше завой по време на обичайно туристическо пътуване към ваканционния остров Чеджу край южната част на Корейския полуостров. Само 172-ма от общо 476 души на борда се спасиха. По-късно експерти констатираха, че корабът е имал дефекти, причинени от допълнителни конструктивни промени с цел увеличение на пътническия капацитет, които са го направили свръхтежък и нестабилен.

Ким Хан-сик, главен директор на „Чжончеджин марин“ бе признат за виновен в небрежност, причинила смърт, и в присвояване на средства, предадоха Ройтерс и АП.

Ким се извини на семействата на загиналите, но каза миналия месец, че е бил просто платен служител на компанията и че решенията, довели до трагедията, са били взети от фактическия собственик – Йо Бюн-ун, съобщиха южнокорейски медии.

Самият Йо бе открит мъртъв през юни.

По подобни обвинения днес бяха осъдени на затвор между 3 и 6 г. и други четирима висши служители на компанията. Съдът констатира, че те са знаели, че корабът е опасен. Още двама получиха условни присъди.

Служител на Корейската асоциация за корабоплаване, която следи за сигурността на корабите, бе осъден на 3 г., защото е разрешил корабът да напусне пристанището край Сеул, без да е проверен товарът и начинът на подреждането му, което също е допринесло за катастрофата.

2-годишни присъди получиха и двама служители на частна компания, натоварили кораба.

Миналата седмица тежки присъди от между 5 и 36 г. затвор получиха 15-те оцелели членове на екипажа, включително и капитанът на кораба, по обвинения в престъпна небрежност.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай