Септември ще дойде с топло време


До края на август времето ще бъде приятно топло, с изключение на дните около 22-23 август, в които пак ще трябва да заменим леките летни дрехи с по-топли. Септември също ще дойде с топло време. В първите 10 дни от деветия месец от годината не се очаква да има значителни валежи. Кога обаче ще настъпи […]

До края на август времето ще бъде приятно топло, с изключение на дните около 22-23 август, в които пак ще трябва да заменим леките летни дрехи с по-топли.

Септември също ще дойде с топло време.

В първите 10 дни от деветия месец от годината не се очаква да има значителни валежи.

Кога обаче ще настъпи краят на лятото засега синоптиците от НИМХ – БАН не казват, предаде БГНЕС.

След студения фронт, който премина през страната ни на 12-13 август, синоптиците от БАН не очакват продължителни периоди с високи температури. „Не, че няма да има слънчеви дни с температури отново от 30 – 35 градуса, но такива температури вече няма да се задържат за продължителни периоди”, заяви д-р Анастасия Стойчева, ръководител сектор „Метеорологични прогнози”.

Засега септември не се очертава да е с валежи повече от обичайните,

напротив, очертава се като предимно сух и с високи температури, поне в първите му десет дни.

Това показват последните материали от Европейския център за средносрочна прогноза, на базата на които в НИМХ се изготвят месечни прогнози.

Около 9 и 10 септември се очаква преминаването на атмосферно смущение, което ще понижи температурите, ще донесе превалявания, но отсега е невъзможно да се конкретизира повече. Възможно е да има слаби превалявания и около 2 септември.

Все още е рано да се каже кога свършва лятото.

Астрономически неговият край е на 22 септември, но метеорологично ще се уточни в следващите прогнози. У нас, в умерения климатичен пояс, нямаме резки граници между сезоните и плавно се минава от един в друг.

„Така че август –септември – преходният месец, бавно ще отиваме към по-ниски температури, но това не означава, че приключва лятото”, казва експертът.

По климатични характеристики у нас през октомври имаме т. Нар. възвръщане на лятото, а през ноември има и дни, в които се радваме на т. нар. циганско лято.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай