Сенатът на САЩ утвърди Картър за военен министър


Сенатът на САЩ утвърди днес Аштън Картър за нов министър на отбраната. 60-годишният Картър, номиниран от демократа Обама на 5 декември, бе подкрепен с огромно мнозинство от доминираната от републиканците 100-членна горна камара на Конгреса. За него гласуваха 93 сенатори при само 5 против. Картър бе зам.-министър на отбраната, вторият човек в йерархията в Пентагона, […]

Сенатът на САЩ утвърди днес Аштън Картър за нов министър на отбраната.

60-годишният Картър, номиниран от демократа Обама на 5 декември, бе подкрепен с огромно мнозинство от доминираната от републиканците 100-членна горна камара на Конгреса. За него гласуваха 93 сенатори при само 5 против.

Картър бе зам.-министър на отбраната, вторият човек в йерархията в Пентагона, в периода 2011-2013 г. Преди това, между 2009 и 2011 г., той отговаряше в министерството на отбраната на САЩ за купуването на оръжия, като преструктурира програма за въвеждане на въоръжение на изтребители Ф-35.

При изслушването си в Сената на 4 февруари Картър подчерта своята решимост да увеличи бюджета за отбрана, да намали цената на новите оръжия и да ускори внедряването на нови технологии във въоръжените сили.

Той се обяви за предоставяне на оръжия на Украйна, но след това предупреди, че международните усилия за уреждане на конфликта трябва да останат съсредоточени върху оказването на политически и икономически натиск на Русия.

Аштън Картър ще е четвъртият министър на отбраната при управлението на президента Барак Обама. Той наследява на поста Чък Хейгъл, който подаде оставка миналата година, след като бе подложен на натиск, че не се справя достатъчно добре.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай