СЕМ подаде жалба срещу турския филм за България


Мария Стоянова от СЕМ е подала жалба в офиса на британските ѝ колеги срещу скандалния турски филм, който пренаписа историята на страната ни и за който сигнализира предаването „Господари на ефира” преди време. В студиото на „Здравей, България” по Нова ТВ Стоянова обясни за процедурата, по която е подала жалбата, както и причината да го […]

Мария Стоянова от СЕМ е подала жалба в офиса на британските ѝ колеги срещу скандалния турски филм, който пренаписа историята на страната ни и за който сигнализира предаването „Господари на ефира” преди време.

В студиото на „Здравей, България” по Нова ТВ

Стоянова обясни за процедурата, по която е подала жалбата, както и причината да го направи.

„Това което ние направихме е една рутинна дейност, която ние като националноотговорен орган в рамките на ЕС, благодарение на европейското ни сътрудничество с нашите колеги, въз основа на директивата за аудиовизуалните медийни услуги.

Тя ни дава възможност в момента, в който има съдържание, разпространявано на територията на нашата страна, срещу което ние имаме възражения, да се обърнем към страната, която е регистрирала съответната медия, излъчила съдържанието.

В случая става дума за катарската телевизия „Ал Джазира”. Тя е регистрирана за разпространение във Великобритания и затова се свързахме с колегите в британския медиен регулатор. Те вече изискаха от „Ал Дазира” съдържанието, срещу което възразихме”, обясни тя.

„Филмът за България, излъчен по „Ал Джазира” е историята на един народ, разказана по начин, който противоречи на установените от историческата наука факти. Това се нарича

провокация и пропаганда”,

заяви Стоянова.

„В този филм се подава информация за нашата национална история, която е поднесена по начин, противоречащ на известни исторически факти”, посочи тя.

Лентата разбуни духовете у нас. Негов автор е турската журналистка Йалдъ Йанат, която пренаписва историята на страната ни. Едно от твърденията е, че българите в страната ни са били малцинство

Стоянова посочи, че катарската телевизия „Ал Джазира” е без аналог в целия свят, тъй като собствеността ѝ е тясно свързана с управниците на страната.
 


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай