Семейство си направи пицария в яхта на Карибите


Понякога човек просто има нужда да похапне пица. Тази житейска истина е толкова безспорна, че съществуват огромни корпорации, чиято единствена работа е да ни доставят пица на момента. А когато имаме желание за пица, а няма как да го утолим, това наистина е тъжно. Преди няколко години Тара и Саша Буис, които живеят на яхта, са […]

Понякога човек просто има нужда да похапне пица. Тази житейска истина е толкова безспорна, че съществуват огромни корпорации, чиято единствена работа е да ни доставят пица на момента.

А когато имаме желание за пица, а няма как да го утолим, това наистина е тъжно.

Преди няколко години Тара и Саша Буис, които живеят на яхта, са преживели точно такъв момент, пише „Блумбърг“. Те били на пристан в един от любимите си заливи в Американските Вирджински острови и гледали залеза. Перфектната вечер, но едно нещо им липсвало – пица.

По това време и двамата работели по яхти за гости – Саша като капитан, а Тара – като готвач. Тъкмо се били прибрали от такова пътуване и били прекалено изморени, за да готвят, или за да слязат на брега в търсене на храна. В крайна сметка прекарали нощта в похапване на пуканки за микровълнова фурна и мечти за пицария във водата.

Така се родила идеята им да си направят пицария на лодка, въпреки че подобно нещо не било правено никога досега.

Всички имат отношение към пицата и затова решихме, че може да сработи, разказва 32-годишната Тара. 

Началото на този бизнес бил поредния завой в живота на семейство Буис. Допреди 10 години Саша, който сега е на 38 години, работел като програмист в „Стандард енд Пуърс“. „Мислех си, че това е работата на мечтите ми, но бързо се изморих от нея“, разказва той. „Един ден в обедната си почивка се  разхождах и видях училище по ветроходство. Зачудих се дали пък не мога да започна работа там“, разказва той. Така и станало.

Саша имал опит с ветроходството, защото докато растял баща му го научил да плава и по време на следването си дори е участвал в състезания.

След като поработил в това училище, през 2005 г. Саша решил да напусне Манхатън и се преместил в Пуерто Рико, където две години работил в екипажа на различни яхти.

В крайна сметка стигнал до Британските Вирджински острови, където започнал да преподава ветроходство в летен лагер. Там срещнал Тара, която по това време била начален учител на деца със специални нужди и прекарвала лятото си като преподавала водолазно гмуркане на деца. Оженили се през 2012 г.

Междувременно двамата прекарали осем години, като работели по яхти, наети от туристи – той като капитан, тя – като готвач. Талантите на Тара не останали незабелязани и тя спечелила две съревнования за готвачи на яхти.

Двойката започнала да си търси собствена лодка и на о-в Тортола късметът ги споходил под формата на 11-метровата яхта „Пейгън“. Тя била изоставена от 10 години. Дървената облицовка вътре била унищожена от термити, но алуминиевия корпус бил непокътнат.

Разчистването на термитите отнело доста време, но размерите на яхтата били идеални за кухня на пицария.

Ремонтирането на лодката отнело общо две години, тъй като Саша и Тара свършили сами всичката работа, в голяма степен благодарение на инженерното образование на Саша, както и на видеа с инструкции в интернет за нещата, които не знаели как да направят.

Двамата финансирали цялото си начинание сами, с пари, спестени от работата по яхти. Нямахме представа дали идеята ни ще сработи и затова се притеснявахме да търсим инвеститори, казва Саша.

С течение на времето лодката се сдобила с вентилационна система, която да проветрява кухнята, машина за сладка вода, както и слънчеви панели за електричество и дизелов генератор.

Вместо нормален кантар, Саша и Тара избрали такъв, който да виси от тавана, за да може при вълнение мерките да не се объркват.

„Когато готвиш на лодка, трябва да си много внимателен къде поставяш нещата, за да не се наложи да се пазиш от летящи ножове в по-бурно време“, казва Тара. 

Пицарията им се казва „Пица π“, кръстена на гръцкия символ за числото „Пи“. Това е наистина специално число, нерационално, безкрайно и неповтарящо се, казва Саша.

Пицарията отворила през ноември 2014 г., но изискванията на здравните власти не позволявали двойката да остане да живее на лодката и така те се преместили да живеят на брега.

Важна част от начинанието било да се научат да приготвят пица. Те се записали на интензивен едноседмичен курс, на който усвоили нужните умения за приготвянето на пухкаво и хрупкаво тесто.

Колкото до плънката – тя може да бъде всякаква, а понякога вместо с пари, клиентите плащат с улов. „Един път клиентка дойде с огромен омар, който беше уловила по-рано същия ден и попита дали  може да го размени за пица. Нетрадиционно е, но защо не“, разказва Тара.

Яхтата-пицария е хвърлила котва край о-в Св. Томас и е много удобна за многото лодки, минаващи наблизо.

Клиентите модат да си поръчат пица по радиото, по телефона или по имейл и да си я вземат с динги, или пък да им бъде доставена, ако са пристанали наблизо.

Тара и Саша очакват бебе през декември, а нетрадиционната им бизнес идея явно е доста успешна – в момента „Пица π“ е най-добрият ресторант на о-в Св. Томас според класацията на „ТрипАдвайзър“.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай