Световните медии за Украйна: Какво следва?


Още по темата Запалиха къща на лидера на украинските комунистиПреди 4 часа Масови оставки в украински областни администрацииПреди 1 ден Какво очаква Украйна – прогнозите на световните медииПреди 1 ден Збигнев Бжежински: На Русия трябва да бъде предложен „финландски вариант“ за УкрайнаПреди 23 часа В Киев се засилват опасенията, че Русия може да изпрати войски […]

Още по темата

 • Запалиха къща на лидера на украинските комунисти
  Преди 4 часа

 • Масови оставки в украински областни администрации
  Преди 1 ден

 • Какво очаква Украйна – прогнозите на световните медии
  Преди 1 ден

 • Збигнев Бжежински: На Русия трябва да бъде предложен „финландски вариант“ за Украйна
  Преди 23 часа

В Киев се засилват опасенията, че Русия може да изпрати войски в Южна и Източна Украйна, „за да защити правата и интересите“ на местните хора от руски произход, пише руският в. „Независимая газета“. 

Става дума главно за Крим. Изданието твърди например, че

руските части на полуострова са поставени в повишена бойна готовност. 

Микола Ривенко от партията „Руски блок“ заявява пред вестника, че постове с бронетранспортьори – вероятно на вътрешните войски, запречват пътища, водещи към Крим, не допускат там коли от други области, проверяват документите на всички и ограничават влизането на хора от други области, най-вече от Западна Украйна. 

Ако властта в Украйна бъде поета от националисти, те може да поискат денонсиране на споразуменията за базиране на руския Черноморски флот в Крим, смята бившият му командващ адмирал Владимир Комоедов, днес председател на комисията по отбраната в Държавната дума. 

Засега обаче „в Киев няма легитимна власт. Наближава крайно жестока икономическа криза“ и „само безумци сега биха повдигнали там въпроса(…), а и Москва ще реагира „по съответния начин“, забелязва Комоедов. 

Москва разполага с икономически лостове и те ще са ефикасни, дори ако в Киев управлява прозападно правителство,

добавя друг руски адмирал – Игор Касатонов: „Грубо казано, за Украйна ще е крайно неизгодно да пъди Черноморския флот“. 

Лидерът на руските комунисти Генадий Зюганов изрази безпокойство за сигурността на атомните електроцентрали в Украйна, където според него е избухнал „политически Чернобил“, предаде ИТАР-ТАСС. 

„В Украйна работят пет атомни централи, това са 15 ядрени реактора, които изискват уникално управление, операторите се подготвят минимум 10 години и там е необходима свръхнадеждна охрана. При сегашните условия, когато силовите ведомства се разпръснаха, там няма надеждна защита и в близко време не може да има такава „, заяви Зюганов. 

Председателят на Комунистическата партия на Руската федерация призова за съвместно разработване на предпазни мерки от руски и европейски специалисти, „тъй като става въпрос за сигурността не само на Украйна, но и на Русия и Беларус“. 

В Украйна „избухна политически Чернобил, който е не по-малко опасен от ядрения“,

предупреди Зюганов. Според него „по същество е рухнала цялата вертикала на властта“. 

Лидерът на руските комунисти призова министерството на външните работи на страната да постави незабавно въпроса за ситуацията в Украйна в Съвета за сигурност на ООН, а президента Владимир Путин – да събере в най-скоро време Държавния съвет (съвещателен орган към държавния глава) „за обсъждане на този проблем, иначе пак ще бъде късно“.

С излъчване на кандидати за висшия пост днес в Украйна стартира предизборната надпревара за предсрочния президентски вот на 25 май, пише „Новие известия“. 

Неизвестно междувременно остава къде е Янукович. Неизвестно е и къде се намират олигарси, близки до бившия президент – синът му Олександър и Сергий Курченко, собственик на енергиен концерн, пише „РБК дейли“. 

Бизнесизданието изрежда и други украински бизнесмени, споменавани като близки до Янукович. Изброява и компании, влизащи в империята на сина му Олександър според сп. „Форбс Украина“, изчислило, че

активите на Янукович-младши са общо 510 млн. долара. 

По данни на сп. „Кореспондент“ Сергий Курченко е натрупал 2,4 млрд. долара, но самият той признава 400 млн. 

В неделя неизвестни се опитаха да подпалят киевската къща на Олександър Янукович, припомня „РБК дейли“. 

Москва отправи вчера тежко обвинение към постреволюционна Украйна, осъди предполагаемата дискриминация на етническото руско малцинство и обвини Запада, че е спонсорирал превземането на страната от „терористи“ и „екстремисти“, пише британският в. „Гардиън“. 

На г-н Путин му стана навик, вероятно придобит от времето на КГБ, да забелязва западна конспирация във всяко препятствие, което му попречи да наложи волята си, коментира американският в. „Ню Йорк таймс“. 

„Ако смятате хората с калашниците и с черните маски, които бродят из Киев, че са правителството, то за нас ще бъде трудно да работим с това правителство“, заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от „Гардиън“. 

Върховната рада получи една неконтролируема страна, а руският бизнес и капитал в Украйна са застрашени,

пише „Независимая газета“. Вестникът напомня по-специално, че Москва отзова своя посланик от Киев. 

Украинската опозиция стана победител в конфликта с екипа на сваления президент Виктор Янукович, но вече събра недоволство с действията си в страната. Западна и Централна Украйна се канят да влияят активно на политиците, получили властта, а Източна и Южна изчакват, готвят се за защита и се надяват Русия да им помогне. 

От друга страна, украинците в западните и централните региони, въстанали срещу екипа на Янукович, са възмутени, че бившата опозиция, търсейки кадри, разбърква все същото тесте, без да се интересува от мнението на хората. 

Мнозина жители на Изтока и Юга изобщо не признават победителите за законна власт. 

Икономическата криза може да стане нов повод за социална експлозия в страната,

прогнозира „Независимая газета“. Според цитирани украински икономисти ситуацията ще се стабилизира с назначаването на нов кабинет, който би огласил план за реформи и съумял да привлече пари. Възстановяването на украинската икономика ще е добра перспектива за руския бизнес. Има обаче политически рискове заради възможността да се влошат отношенията на Украйна с Русия, предупреждават те. 

Успехът на протестиращите на киевския площад „Независимост“ да свалят от власт президента Виктор Янукович и неговите поддръжници разпали също и националистическите страсти, които могат да прераснат в ново смъртоносно насилие, посочва „Ню Йорк таймс“. 

Парламентът в Украйна трескаво приема закони, но не е ясно кой командва в страната.

Украйна е разорена, а една жадна за отмъщение Русия би могла лесно да влоши допълнително нещата,

ако затвори границата или повиши цените на газа, посочва изданието. 

Падането на правителството на Янукович е поражение за Владимир Путин в Москва, докато Европа и Западът се смятат за печеливши от последните събития, пише „Гардиън“. Но украинската икономика е на ръба на фалита и затова Западът е притиснат да отпусне десетки милиарди финансова помощ. 

Правилният ход за САЩ и ЕС е да покажат ясно на украинците – в ориентираната към Русия източна част и във върлата антируска западна част – че жизненоважната помощ ще дойде, ако те формират надеждно правителство на националното обединение и се съгласят на пакет от реформи. 

Западните сили ще трябва да положат усилие и да включат Русия в прехода, както за да попречат на Кремъл да подкопае спасителния план, така и за да успокоят рускоговорящите украинци, че Западът не налага правителство, доминирано от националисти, отбелязва „Ню Йорк таймс“. 


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай