САЩ продават още акции на AIG


Мария Генчева | авг 03, 2012 | Коментари 0 Американското правителство обяви нова продажба на акции на застрахователния гигант AIG, който бе национализиран през 2008 г., съобщи Блумбърг. В този кръг САЩ ще продадат акции за 4,5 милиарда долара. Това е третото подобно предлагане от началото на тази година и успехът му е индикатор, че […]

Американското правителство обяви нова продажба на на застрахователния гигант , който бе национализиран през 2008 г., съобщи Блумбърг.

В този кръг САЩ ще продадат акции за 4,5 милиарда долара. Това е третото подобно предлагане от началото на тази година и успехът му е индикатор, че застрахователят се възстановява от фалита преди 4 години и отново намира стабилно място на финансовите пазари. Малко след съобщението AIG обяви, че ще изкупи по-голямата част от предлагания пакет – акции за 3 милиарда долара. Посредници при сделката ще са банките Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs и JPMorgan Chase. Те ще имат право и да купят допълнително акции за 675 милиона долара в 30-дневен срок.

През март тази година правителството продаде за 6 милиарда долара акции на AIG, от които застрахователят си изкупи обратно ценни книжа за 3 милиарда на цена от 29 долара. При второто предлагане през май бяха продадени акции за $ 5,7 млрд., от които AIG изкупи за $ 2 млрд. Цената достигна $ 30,50. Към момента пазарната цена на акциите на AIG e $ 31,16. С последните продажби правителството не само разтовари едно сериозно бреме от активите си, но и излезе на . За да възвърне инвестициите си, държавата трябваше да изтъргува акциите за по най-малко 28,72 долара, но реалните цени се оказаха дори по-високи.

Акциите на AIG поскъпнаха с 1 %, след като застрахователят обяви и финансовите си резултати за последното тримесечие. Компанията декларира печалба след данъци от 1,9 милиарда долара – увеличение с 26 % в сравнение с миналата година. Това означава доходност от 1,06 долара на акция       – далеч над очакванията на анализаторите за 60 цента на акция.

Публикувано в : ЗастрахованеЗастрахователни новиниФинансови новини

Тагове:


Отбелязано с:  

Коментирай