Руска ракета свалила МН17 над Украйна, Москва отрича


Ракетата, която е свалила малайзийския самолет MH17 над Украйна, е била изстреляна от района на населеното място Первомайское, на юг от украинския град Снежное, което по това време е контролирано от руски сепаратисти. Това показва предварителните резултати от доклада на водената от Холандия Международната следствена група, разследваща инцидента от 2014 г. Според разследващите до това […]

Ракетата, която е свалила малайзийския самолет MH17 над Украйна, е била изстреляна от района на населеното място Первомайское, на юг от украинския град Снежное, което по това време е контролирано от руски сепаратисти.

Това показва предварителните резултати от доклада на водената от Холандия Международната следствена група, разследваща инцидента от 2014 г.

Според разследващите до това място ракетата е била докарана от територията на Русия.

„Боинг 777“ на Малайзийските авиолинии, извършващ полет МН17 по маршрута Амстердам – Куала Лумпур, се разби в Украйна на 17 юли 2014 г. При трагедията загинаха 283 пътници и 15 души от персонала, граждани на десет държави. Като причина за инцидента се посочва изстрелването на ракета земя-въздух или въздух-въздух.

„На базата на криминалното разследване ние заключихме, че полет MH17

е бил свален от ракетна система БУК, серия 9М83, която е дошла от територията на Руската федерация“,

заяви ръководителят на холандското полицейско разследване Уилберт Паулисен. По неговите думи по-късно системата за изстрелване на ракетата е била върната в Русия.

Международната техническа комисия, разследваща катастрофата на малайзийския боинг над Украйна, не отчита секретните документи, предоставени й от концерна „Алмаз-Антем“, който произвежда ракетните комплекси „Бук“, посочи главният конструктор на концерна Михаил Малишевски.

На свой ред говорителят на руското Министерство на отбраната ген. Игор Конашенков заяви, че данните, с които е работила международната комисия, имат два източника – интернет и украинските спецслужби. Той добави, че Русия ще оказва необходимото съдействие за провеждането на обективно разследване.

Руското Министерство на външните работи също разкритикува изводите на комисията, според която самолетът бил свален от ракета „Бук“, вкарана от Русия и изстреляна от територия, контролирана от опълченците. 

Стана ясна и модификацията на използваната ракета – 9М38. Производството на този вид ракети е преустановено през 1986 г., а всички боеприпаси от този вид са премахнати от руско въоръжение през 2011 г.

От Международната следствена група посочиха още, че подозират над 100 човека за съпричастност към транспортирането и пускането на ракетата, свалила самолета.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай