Ройтерс: Руски военни участват в операции в Сирия


Руски сили вземат участие във военни операции в Сирия, заявиха днес три ливански източника, един от които каза, че руското участие засега е „малобройно“, предаде Ройтерс. „Те започват с малки бройки, но по-големите сили още не са се включили“, заяви един от източниците, запознати с политическата и военната обстановка в Сирия. „Има определен брой руснаци, […]

Руски сили вземат участие във военни операции в Сирия, заявиха днес три ливански източника, един от които каза, че руското участие засега е „малобройно“, предаде Ройтерс.

„Те започват с малки бройки, но по-големите сили още не са се включили“, заяви един от източниците, запознати с политическата и военната обстановка в Сирия.

„Има определен брой руснаци, участващи в Сирия, но те още не са се включили стабилно в битката с тероризма“, каза той.

„Те участват във военни операции. Става дума за нещо повече от съветническа роля“, заяви друг източник.

Източниците, пожелали анонимност, не дадоха повече подробности за характера на бойната роля в подкрепа на сирийската армия.

Сирийски официални лица отричат каквато и да е бойна роля на руснаци в Сирия.

Русия заяви днес, че в Сирия има нейни военни специалисти, които помагат за руските оръжейни доставки за правителството в Дамаск. Според Москва оръжейните доставки са предназначени за борба с тероризма.

През последните дни американски служители изказват предположения, че Русия засилва своето присъствие в Сирия, вероятно с намерение да помогне на своя съюзник – сирийския президент Башар Асад.

Представители на САЩ казаха днес, че Русия е изпратила в Сирия два десантни кораба за пренасяне на танкове и допълнителна авиационна техника

през последните 24 часа и е разположила малък брой пехотни части на военноморските сили.

По думите на служителите, пожелали анонимност, корабите са пристигнали в пристанищния град Тартус. Допълнителна авиация е пристигнала на летището край намиращия се северно от Тартус пристанищен град Латакия, който е крепост на Асад.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза днес, че

съобщенията за засилване на руската военна активност в Сирия са причина за тревога,

предаде Ройтерс.

„Обезпокоен съм от съобщенията за увеличаване на руското военно присъствие в Сирия“, заяви Столтенберг пред репортери при посещение в Прага.

„Това няма да допринесе за уреждане на конфликта“, каза той.

„Мисля, че е важно да бъдат подкрепени всички усилия за намиране на политическо решение на конфликта в Сирия“, заяви Столтенберг.

Белият дом изрази „дълбоко безпокойство“ от съобщенията, че Русия може да е изпратила военен персонал и авиация в Сирия, и каза, че внимателно следи ситуацията, съобщи Ройтерс.

„Най-важното за нас е, че бихме приветствали конструктивен руски принос към усилията за борба с „Ислямска държава“,

но даваме ясно да се разбере, че би било безотговорно за всяка страна, включително руснаците, да оказва каквато и да е подкрепа на режима на Асад“, заяви говорителят на Белия дом Ерик Шулц.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази в телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров тревога от съобщенията за руски военни дейности в Сирия.

Според Държавния департамент Кери е дал ясно да се разбере, че ако съобщенията са верни, „това може да доведе до по-голямо насилие и въобще не е от полза“ за международните усилия за спиране на конфликта.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай