„Ройтерс“ за кризата с КТБ и изборите


Много от длъжниците на Корпоративна търговска банка (КТБ) функционират като посредници – те взимат заеми и ги дават на други ползватели. Това е заявил пред Ройтерс анонимен източник от банковите среди в България, пожелал анонимност. Според източника тези длъжници не са предоставили документи и бизнес планове, които да отговарят на стойността на отпуснатите им кредити. […]

Много от длъжниците на Корпоративна търговска банка (КТБ) функционират като посредници – те взимат заеми и ги дават на други ползватели.

Това е заявил пред Ройтерс анонимен източник от банковите среди в България, пожелал анонимност.

Според източника тези длъжници не са предоставили документи и бизнес планове, които да отговарят на стойността на отпуснатите им кредити.

Втори източник, цитиран от агенцията, посочва, че повече от 80% от отпуснатите от банката кредити са към свързани лица и фирми или към приятели на свързани лица и фирми.

Ройтерс припомня, че мажоритарният собственик на банката Цветан Василев, който бе арестуван в Сърбия и чака екстрадиция в България, категорично отрича проблемите на КТБ да са заради злоупотреби и твърди, че причината за тях е заговор на бизнес конкуренти и държавни институции.

Повече от половината българи се опасяват от предстоящи проблеми в банковия сектор, показва скорошно проучване на „Алфа рисърч“, което също е цитирано от Ройтерс. Агенцията пише още, че над 60 хиляди работни места могат да бъдат загубени, ако КТБ фалира, както и че различни български общини вече поискаха безлихвени заеми от хазната заради влоговете си в затворилата банка.

Даниел Божилов, който е сред лидерите на групата на вложителите в КТБ във Фейсбук, пита какво ще стане, ако изборите на 5 октомври не произведат стабилно управление. Той разказва, че от централната банка отказват срещи с клиентите на банката. Божилов, който управлява малък бизнес, вече е трябвало да намали заплатите във фирмата си, а в момента търси заеми от приятели, за да не фалира.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай