Резервите на застрахователите може да спасят европейската икономика


Мария Генчева | сеп 28, 2012 | Коментари 0 Изискванията за капиталовите резерви на европейските застрахователи може да бъдат облекчени, за да може освободените средства да се влеят в европейската икономика и да помогнат за възстановяването й. Такова предложение е отправила Европейската комисия към застрахователния регулатор на ЕС EIOPA.В писмо до EIOPA Еврокомисията предлага изискванията […]

Изискванията за капиталовите резерви на европейските може да бъдат облекчени, за да може освободените средства да се влеят в европейската икономика и да помогнат за възстановяването й. Такова предложение е отправила Европейската комисия към застрахователния регулатор на ЕС EIOPA.
В писмо до EIOPA Еврокомисията предлага изискванията за резерви да бъдат облекчени, за да се стимулира отпускането на заеми за дългосрочни проекти, които ще създадат икономически растеж и работни места.
Комисията е поставила срок за отговор на предложението до февруари 2013 г. Новата идея идва в момент, в който усилено се работи за финализирането на директивата Solvency II, която предвижда нов режим на капиталовите резерви на застрахователите.
Въпреки че още няма официално решение по въпроса, банките вече приветстваха предложението. Националните правителства на някои закъсали държави също неведнъж са посочвали, че възлагат надежди на застрахователния сектор да финансира големите проекти, тъй като банките се въздържат заради строгите капиталови изисквания към тях. От своя страна застрахователите също биха били доволни, коментира Ройтерс. В момента те активно търсят начини да разнообразят инвестициите си и да получат по-голяма доходност в сравнение с тази по нисколихвените държавни облигации, като се ориентират към стабилни енергийни и инфраструктурни проекти. Досега пречка пред това бяха строгите капиталови изисквания, предвидени в , но те може да бъдат облекчени.

Публикувано в : ЗастрахованеЗастрахователни новини

Тагове:


Коментирай