Растенията в офиса увеличават продуктивността


Още по темата Работиш по-малко, а печелиш същите пари29.05.2014 Дългото седене е вредно за здравето29.05.2014 Франция: Без служебни обаждания и мейли след края на работния ден11.04.2014 Поставянето на растения в офиса прави служителите по-продуктивни, сочи проучване, цитирано от „Дейли Мейл„. Психолози са установили, че поставянето на повече зеленина на работните места, води до повишаване на […]

Още по темата

  • Работиш по-малко, а печелиш същите пари
    29.05.2014

  • Дългото седене е вредно за здравето
    29.05.2014

  • Франция: Без служебни обаждания и мейли след края на работния ден
    11.04.2014

Поставянето на растения в офиса прави служителите по-продуктивни, сочи проучване, цитирано от „Дейли Мейл„.

Психолози са установили, че

поставянето на повече зеленина на работните места, води до повишаване на продуктивността с цели 15%.

Концентрацията и удовлетвореността на персонала се увеличава, качеството на въздуха се подобрява. Това може да се дължи на факта, че листата абсорбират прах и замърсители на въздуха.

Изследователи от университета в Кардиф са наблюдавали два големи търговски офиса във Великобритания и Холандия.

След като са били донесени растения, общата производителност се е повишила с 15% в рамките на три месеца, отчитат учените, които са публикували резултатите от изследването си в журнал  за експериментална психология.

„Данните показват, че

зелената работна среда е трайно по-приятна за работниците и служителите, по-благоприятна за концентрация и по-продуктивна за бизнеса,

отколкото, ако няма растения“, сочи проучването.

Ръководителят на изследването Марлон Нюуенхюис от Факултета по психология на университета в Кардиф заяви: „Нашето проучване показва, че инвестицията в озеленяване на офиса ще се отплати чрез увеличаването на производителността и качеството.

Въпреки че и предишни изследвания са водили учените в тази посока, нашето доколкото ми е известно е първото, което разглежда този казус в реални офиси и показва ползи в дългосрочен план.

Нашето изследване директно оспорва широко приетата бизнес философия, че подреден офис и чисти бюра са най-продуктивната работна среда“.

Учените смятат, че биологията на растенията има много общо с благоприятното им въздействие върху служителите.

Зеленината поглъща замърсителите на въздуха и праха и подобрява качеството на въздуха в офиса. Други проучвания дори установили, че големият брой саксийни растения в офис, могат да намалят отсъствията поради болест.

Алтернативна теория е, че хората работят по-добре, в по-приятна среда, отчасти защото мениджърите им създават впечатлението, че инвестират в тяхното благосъстояние за сметка на работодателя,

което създава стимул за по-усилена работа.


VESTI.bg

Коментирай