Ранени полицаи след първия гей парад в Белград


Първият от четири години насам гей парад в Белград, който бе охраняван от хиляди полицаи, премина без сериозни инциденти. Подкрепа за прайда изказаха кметът на града Синиша Мали, чуждестранни дипломати, правителствени представители и партийни лидери. Десетки активисти, развяващи знамена с цветовете на дъгата, преминаха необезпокоявани през центъра на Белград. Участниците в шествието изминаха разстояние от […]

Първият от четири години насам гей парад в Белград, който бе охраняван от хиляди полицаи, премина без сериозни инциденти.

Подкрепа за прайда изказаха кметът на града Синиша Мали, чуждестранни дипломати, правителствени представители и партийни лидери.

Десетки активисти, развяващи знамена с цветовете на дъгата, преминаха необезпокоявани през центъра на Белград.

Участниците в шествието изминаха разстояние от едва няколкостотин метра през пустите улици на сръбската столица, където магазините бяха затворени, а общественият транспорт – спрян. То обаче имаше символично значение като рядък пример за подобна обществена изява на гей общността в тази изключително консервативна балканска страна, отбелязва АП.

Полицаи с водни оръдия, бронирани коли и щитове блокираха пътното движение

по маршрута на парада на фона на заплахите от нападения на крайни националисти, докато Сърбия, която се стреми към членство в ЕС, се стараеше да покаже, че зачита човешките права на всички свои граждани, посочва още агенцията.

До сблъсъците се стигна след парада, когато около 30 футболни хулигани нападнали редакцията на радио и телевизия Б92.

При сблъсъка са били ранени двама полицаи.

Нападателите замеряли сградата на либералната сръбска медия с факли и димни бомби. Съобщава се и за опожарен автобус на градския транспорт. 9 души са били арестувани, посочва ДПА.

Това бе първият гей парад в страната от 2010 г. Тогава участниците в прайда бяха нападнати от хомофобски настроените агитки на футболни отбори. Властите забраниха събитието в следващите три години поради съображения за сигурност.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай