Разработиха гъвкави слънчеви панели – ще захранват малки устройства


Разработиха гъвкави слънчеви панели, предназначени за захранване на малки електрически устройства, съобщи сп. „Сианс е авнир„. Става въпрос за слънчеви панели, които са съставени от органични фотоволтаични клетки и могат да се произвеждат серийно. По-малко ефикасни са в сравнение със силициевите и са предназначени за захранване на малки електрически устройства или сензори. Разработени са в […]

Разработиха гъвкави слънчеви панели, предназначени за захранване на малки електрически устройства, съобщи сп. „Сианс е авнир„.

Става въпрос за слънчеви панели, които са съставени от органични фотоволтаични клетки и могат да се произвеждат серийно.

По-малко ефикасни са в сравнение със силициевите и са предназначени за захранване на малки електрически устройства или сензори.

Разработени са в Центъра за технологични изследвания във Финландия и са проектирани така, че да складират не само слънчева светлина, но и светлина от вътрешно осветление.

Въпросните панели могат да бъдат поставени върху стени, прозорци или директно върху уредите, които ще захранват.

Фотоволтаичните клетки в тези гъвкави панели не са съставени от силиций – както повечето външни панели, а от органичен полимерен слой с дебелина около 0,2 милиметра.

Произведени са посредством технология на принтиране, която често се използва в текстилната индустрия. Следователно могат да се произвеждат серийно, като цената им е по-ниска в сравнение с тази на традиционните слънчеви панели.

Инженери от центъра тествали метода, като произвели панели с форма на листа. „Активната“ площ на всяко листо е 1,44 кв.см.

Нужни са 200 листа, за да се получи еквивалентът на 1 кв.м площ, която ще произведе електрически ток със сила 3,2 ампера и с мощност 10,4 вата.

Ефикасността им е по-малка в сравнение със слънчевите панели на базата на силиций.

Производството им обаче е евтино. Затова се предвижда да бъдат използвани за захранване на малки електрически устройства.


VESTI.bg

Коментирай