Първанов: Социологията участва в манипулацията на хората


Данните от социологическите изследвания в България се тълкуват и от агенции в чужбина. Според изчисленията на специалисти от Европа АБВ ще има минимум две евродепутатски места. В същото време у нас резултатите от тези сондажи на обществените нагласи години наред дават резултати, които нямат нищо общо с крайния изход от изборите. Въпреки това социолозите продължават […]

Данните от социологическите изследвания в България се тълкуват и от агенции в чужбина. Според изчисленията на специалисти от Европа АБВ ще има минимум две евродепутатски места. В същото време у нас резултатите от тези сондажи на обществените нагласи години наред дават резултати, които нямат нищо общо с крайния изход от изборите. Въпреки това социолозите продължават да се ползват с рейтинг на специалисти и едва ли не ментори на обществото. Това заяви пред журналисти в Габрово президента (2002-2012) и лидер на АБВ Георги Първанов.

Според него за първи път социологията се използва толкова масово като средство за манипулация на общественото мнение.

Данните от тези проучвания са само част от масираната атака, която неудобните за управляващите политически субекти като АБВ търпят в момента, посочи още Първанов.

Той коментира и поканата за разговор към Румен Петков от страна на СДВР. „Аз си запазвам правото да тълкувам тези действия на МВР като част от една системна политика на натиск върху определени формации, преди всичко върху АБВ. Аз наистина съм „впечатлен“ от това, че управляващите, в това число и хората от „Позитано“, не водят битката с уж основния си опонент ГЕРБ. Натискът е във всички посоки, върху хората от администрацията и върху бизнеса, върху членове на ръководството на АБВ. Той е очевиден. Целта е да се предизвика страх. Уж се борихме със страха от ГЕРБ, а сега насаждаме още по-тежък страх у хората. Във всеки случай никой от ръководството на АБВ няма да бъде уплашен, но тук се цели да се притесни избирателя“, категоричен бе той.

Задкулисието в България продължава да се стреми да държи държавата в ръцете си. АБВ е един от малкото фактори, които смеят да се противопоставят на това статукво. В резултат понасяме атаки от всички възможни посоки, заяви още Първанов. „Ние сме в кръгова отбрана. Защото и Бареков е продукт на това задкулисие. Той е своеобразно ГМО на тази политическа лаборатория и нищо друго не можем да очакваме за в бъдеще, освен той да се приобщи към този кръг“, заключи Първанов.


VESTI.bg

Коментирай