Пчелите са по-чувствителни към пестицидите в лошо време


Пчелите губят ориентация под ефекта на някои пестициди повече в лошо време и в горски терен, установиха френски учени, цитирани от АФП. Учени от френския Национален институт за селскостопански изследвания установиха, че при хубаво време рискът пчелите да не се върнат при кошера заради пестицида тиаметоксам е 3%, а в лошо време той се увеличава […]

Пчелите губят ориентация под ефекта на някои пестициди повече в лошо време и в горски терен, установиха френски учени, цитирани от АФП.

Учени от френския Национален институт за селскостопански изследвания установиха, че при хубаво време рискът пчелите да не се върнат при кошера заради пестицида тиаметоксам е 3%, а в лошо време той се увеличава на 26%. Когато пейзажът е горист, той достига до 36%.

За да намерят кошера, пчелите се ориентират по слънцето и по дървета и храсти, които са запомнили. В лошо време те разчитат повече на ориентири от пейзажа, но не се справят толкова добре при наличието на инсектицида.

Друго изследване на холандски учени, публикувано в сп. „Нейчър“, показа, че инсектицидите въздействат и на птиците, вероятно защото заради тях намалява броя на насекомите, с които се хранят


VESTI.bg

Коментирай