Путин: Кремъл не се е месил в събитията на Майдана


Руският президент Владимир Путин определи като „пълна глупост“ твърденията, че сътрудници на администрацията в Кремъл са били замесени в събитията на Майдана през 2014 г. В интервю за телевизия „Россия-24“ Путин същевременно отбеляза, че продължава да поддържа контакт с украинския президент Петро Порошенко. Путин заяви, че очаква международната общност в крайна сметка да се отнесе с уважение към […]

Руският президент Владимир Путин определи като „пълна глупост“ твърденията, че сътрудници на администрацията в Кремъл са били замесени в събитията на Майдана през 2014 г.

В интервю за телевизия „Россия-24“ Путин същевременно отбеляза, че продължава да поддържа контакт с украинския президент Петро Порошенко. Путин заяви, че очаква международната общност в крайна сметка да се отнесе с уважение към решението на народа на Крим да се присъедини към Русия.

„Това е абсолютна, пълна глупост, толкова далече от действителността, че човек направо се учудва откъде се е взела. Понякога научавам впоследствие, че подобни изказвания се дължат на неточни данни от специалните служби. Бих помолил повече да се внимава при използването на тези сведения, които се слагат на масата на моите украински колеги“, заяви Путин. Русия постоянно отрича и обвиненията, че помага на сепаратистите в Източна Украйна.

Война между Русия и Украйна е слабо вероятна, такъв апокалиптичен сценарий е слабо вероятен и се надявам това никога да не се случи, обяви още той. 

Путин отбеляза, че най-важното е да се изпълняват постигнатите в Минск договорености. „Много разчитам те да се изпълняват, a ако се изпълняват, това е верният път към нормализиране на ситуацията в този регион на страната“, каза Путин. Той заяви, че европейските страни също са заинтересовани от нормализиране на ситуацията в Украйна.

„Европа има не по-малък интерес от Русия Минските споразумения да се изпълняват. На никого не е нужен конфликт на периферията на Европа“, каза руският президент.

Засега няма необходимост да се вземат извънредни дипломатически мерки за уреждане на ситуацията в Украйна или провеждане на нова среща с лидерите на Франция, Германия и Украйна в т.нар. „нормандски формат“.

Между държавното ръководство на Русия и европейските й партньори по уреждането на украинския конфликт – Франция и Германия като цяло съществува разбиране и доверие, заяви Путин. Пълно доверие няма дори във всяко семейство, а на международно ниво е още по-сложно, отбеляза той.

„Струва ми се обаче, че се разбираме взаимно и че като цяло си имаме взаимно доверие“, каза Путин.

Той отбеляза, че продължава да съществува известно недоверие и заключи, че по негово впечатление „партньорите ни по-скоро ни се доверяват, отколкото не ни се доверяват, и във всеки случай вярват в нашата искреност“.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай