Протести в Атина срещу споразумението за нов спасителен план


На два площада в гръцката столица се състоят масови протести срещу споразумението между Гърция и нейните международни кредитори за нов спасителен план на стойност около 85 милиарда евро, предаде ТАСС. Митингите са на площадите Синтагма и Омония и са по призива на гръцки синдикати. Днес в парламента ще се състои гласуване на текста на споразумението, […]

На два площада в гръцката столица се състоят масови протести срещу споразумението между Гърция и нейните международни кредитори за нов спасителен план на стойност около 85 милиарда евро, предаде ТАСС.

Митингите са на площадите Синтагма и Омония и са по призива на гръцки синдикати.

Днес в парламента ще се състои гласуване на текста на споразумението, което беше внесено в нощта на вторник срещу сряда и по-рано днес беше одобрено от парламентарните комисии.

Очаква се гръцкият парламент да гласува по споразумението с международните кредитори за трета спасителна програма в размер в ранните часове на утрешния ден, съобщава ДПА.

Демонстрации срещу мерките за икономии са свикани тази вечер пред сградата на парламента, където текат дебатите по новото споразумение, допълва Асошиейтед прес.

С оглед на насрочената за утре в Брюксел среща на министрите от еврозоната, които трябва да дадат зелена светлина на споразумението, гръцкият министър на финансите Евклидис Цакалотос предупреди членовете на парламента да не бавят гласуването.

Освен гръцкият законодателен орган, парламентите и на други страни от еврозоната трябва да гласуват спасителната програма, от която Гърция спешно се нуждае, за да изплати на 20 август 3,2 млрд. евро дълг към Европейската централна банка.

Членовете на гръцкото правителство смятат, че ще бъдат свикани предсрочни избори, ако подкрепата за споразумението в 300-местния гръцки парламент е по-малко от 120 гласа.

Управляващата коалиция разполага със 162 места в парламента, които са достатъчни за комфортно мнозинство. Но предишните две гласувания по мерки за икономии и реформи получиха подкрепата на по-малко от 151 депутати от коалицията. При едното гласуване подкрепата сред депутатите от управлението падна на 123 гласа, припомня ДПА.

И в двата случая гласовете на опозицията помогнаха за приемането на законопроектите, както се очаква да стане и в петък, отбелязва агенцията.

Гласуването на споразумението с кредиторите се очакваше днес, но председателката на парламента Зои Констандопулу отложи дебатите във финансовата комисия от сряда за четвъртък сутринта, което забави дебатите и гласуването от целия парламент.

Администрацията на Алексис Ципрас може да остане на власт като правителство на малцинството, докато се ползва с подкрепата на други партии, но съгласно конституцията едно правителство на малцинството трябва да разполага с най-малко две-пети от местата в парламента, или 120 депутати.

Днес 13 депутати от фракцията Лява платформа в управляващата партия СИРИЗА призоваха за създаване на „широко движение“, което да оправдае надеждите за демокрация и социална справедливост, и да се противопостави на новите мерки за икономии.

Правителството посочи в изявление по този повод, че този ход на депутатите от Лявата фракция е „финалът на едно взето отдавна решение за избор на друг път, различен от този на правителството и СИРИЗА“, съобщава АП.


VESTI.bg

Коментирай