Прокуратурата повдигна обвинения на Стоян Тонев


Военна прокуратура повдигна обвинения на бившия директор на Военномедицинска академия (ВМА) ген.-майор Стоян Тонев, предаде БГНЕС. Обвиненията, които са повдигнати на бившия директор на ВМА, са за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за ВМА договори.  Ако бъде осъден, той може да влезе в затвора за до 10 години.  Ген. Тонев е обвинен за това, […]

Военна прокуратура повдигна обвинения на бившия директор на Военномедицинска академия (ВМА) ген.-майор Стоян Тонев, предаде БГНЕС.

Обвиненията, които са повдигнати на бившия директор на ВМА, са за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за ВМА договори. 

Ако бъде осъден, той може да влезе в затвора за до 10 години. 

Ген. Тонев е обвинен за това, че в периода 29 ноември 2004 – 01 декември 2007 г. в гр. София, в качеството си на длъжностно лице, умишлено не е положил грижи за управлението на поверенето му имущество, от което са настъпили вреди за ВМА в размер на 96 000 лв.

Стоян Тонев е обвинен и в съзнателно сключване на два неизгодни договора с частна фирма, по силата на които се предоставя за ползване на търговското дружество апаратура, собственост на ВМА.

Предоставената медицинска апаратура е лазерни системи за дермална пластика. По първия договор (от 3 декември 2007 г.) щетите за болничното заведение са в размер на ок. 98 000 лв., а по втория (от 5 октомври 2009 г.) щетата е в размер на 447 000 лв.

Стоян Тонев подаде оставка като депутат и напусна председателското място в здравната комисия заради скандални разкрития за периода, в който бе начело на Военномедицинска академия (ВМА).

В доклад на Дирекция „Вътрешен одит“ при Министерство на отбрана беше разкрито, че частна фирма е записвала всичките си разходи за сметка на една от клиниките във ВМА и е прибирала само печалби от дейността си. Така тя е генерирала загуби за ВМА от около 10 млн. лв.


VESTI.bg

Коментирай