Прогнозата за италианския застрахователен сектор остава негативна


Мария Генчева | сеп 17, 2012 | Коментари 0 Прогнозата за кредитния рейтинг на италианския застрахователен сектор остава негативна, обявиха от рейтинговата агенция Фич, съобщи Ройтерс. Това означава, че оценките на повечето от застрахователните компании може да бъдат понижени в следващите 12 до 24 месеца. Основни фактори за негативната прогноза са очакванията дълговата криза в […]

Прогнозата за кредитния на италианския застрахователен сектор остава негативна, обявиха от рейтинговата агенция Фич, съобщи Ройтерс. Това означава, че оценките на повечето от застрахователните компании може да бъдат понижени в следващите 12 до 24 месеца. Основни фактори за негативната прогноза са очакванията дълговата криза в Европа да продължи да оказва негативно влияние върху италианските , въпреки че се наблюдават някои признаци на стабилизиране.
Италианската застрахователна индустрия е силно изложена на опасностите, произлизащи от дълговата криза, тъй като притежава голямо количество суверенен дълг на италианското правителство, както и на италиански компании.
Животозастрахователите са най-застрашени от ниските лихви, посочва Фич. Очаква се растежът на индустрията да остане слаб, тъй като антикризисните мерки и тежката икономическа ситуация намаляват доходите на домакинствата. В същото време някои клиенти на животозастрахователите се отказват от договорите си, за да инвестират в по-доходни активи като държавни облигации, които в момента се предлагат с много високи лихви.
При общото застраховане ситуацията е малко по-добра и през последните две години индустрията отбелязва значително подобрение, в сравнение с големите загуби от 2009 г. и 2010 г. Възстановяването се дължи на по-прецизния подбор на риска и по-добро ценообразуване, особено в автомобилното застраховане. Въпреки това Фич очаква растежът за 2012 и 2013 година да е слаб поради факта, че премиите ще останат на същите цени, а търсенето им е намаляло заради ограничаването на бюджета на домакинствата.
На 20 ноември експерти от Фич ще посетят Милано и ще покажат подробни презентации за италианския застрахователен пазар, световното застраховане и влиянието на кризата в еврозоната върху застрахователите.

Публикувано в : Бизнес новиниЗастрахованеЗастрахователни новиниФинансови новини

Тагове:


Коментирай