Провал на първия референдум за бежанците в ЕС


„Не“ на антиимигрантския референдум в Унгария побеждава. Първото допитване в страна от ЕС за заселване на бежанци обаче се провали, защото избирателната активност е била под 50%.  С 98,2 процента унгарците отхвърлят мигрантските квоти, сочат данни след преброяване на 94,8 процента от бюлетините, но резултатът е невалиден, тъй като избирателната активност на референдума е била […]

„Не“ на антиимигрантския референдум в Унгария побеждава. Първото допитване в страна от ЕС за заселване на бежанци обаче се провали, защото избирателната активност е била под 50%. 

С 98,2 процента унгарците отхвърлят мигрантските квоти, сочат данни след преброяване на 94,8 процента от бюлетините, но резултатът е невалиден, тъй като избирателната активност на референдума е била 43,70 на сто, съобщи Националната избирателна комисия. 

По-рано според социологическо проучване на Незопонт, базирано на допитване сред 1000 унгарци показва, че около 3,2 милиона гласоподаватели са отхвърлили бежанските квоти, а 168 000 са гласували положително.

Депутатът Гергели Дюлаш от управляващата партия ФИДЕС-Унгарски граждански съюз заяви, че

избирателната активност вероятно е била около 45 процента.

За да бъде валиден резултатът от всенародното допитване, активността трябва да бъде 50 процента плюс 1 глас.

Към 13 ч. (14 ч. българско време) са гласували 23,56 на сто от избирателите. За сравнение на парламентарните избори през 2014 г. към средата на деня активността беше почти 34 на сто.

Орбан похвали тези, които помагат на България

Унгария „наема“ 3000 ловци на мигранти

Орбан иска обща европейска армия

Стотици мигранти се биха в Унгария

Председателят на крайнодясната партия Йоббик Габор Вона предупреди по-рано през деня, че ако референдумът бъде признат за несъстоял се, ще излезе, че страната

просто е похарчила 10 милиарда форинта (около 36 милиона долара) за „проучване на общественото мнение“.

Според Вона в този случай Унгария няма да може да се откаже от квотите на ЕС за прием на бежанци и референдумът ще се превърне в „коз в ръцете на Брюксел“ .

Затова ще е по-добре премиерът да подаде оставка, смята лидерът на Йоббик.

През деня премиерът Виктор Орбан каза, че ще се оттегли, ако победят привържениците на заселването на бежанци в Унгария.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай