Президентът на Йемен се споразумя с бунтовниците


Президентът на Йемен – Абд Рабу Мансур Хади, и представители на бунтовническите шиитски милиции хуси се договориха за изменения в проекта за нова конституция, предадоха световните агенции. Преговорите се състояха в резиденцията на Хади, която шиитските милиции превзеха във вторник. В изявление на президента се отбелязва, че представители на шиитските милиции ще могат да бъдат […]

Президентът на Йемен – Абд Рабу Мансур Хади, и представители на бунтовническите шиитски милиции хуси се договориха за изменения в проекта за нова конституция, предадоха световните агенции.

Преговорите се състояха в резиденцията на Хади, която шиитските милиции превзеха във вторник.

В изявление на президента се отбелязва, че представители на шиитските милиции ще могат да бъдат назначавани на всякакви държавни постове и че хусите са се съгласили да оттеглят бойците си от районите около президентския дворец и да освободят отвлечения от тях съветник на държавния глава.

Обещава се шиитските милиции, както и сепаратистите от Южен Йемен, да бъдат по-добре представени в парламента и държавните институции.

В досегашния проект за нова конституция на Йемен се предвиждаше страната да стане федерация от шест региона, но хусите са против това териториално разделение.

По-рано през деня двама президентски съветници съобщиха, че бунтовниците държат президента в плен в дома му в столицата Сана. Впоследствие друг съветник каза, че Мансур Хади не е задържан и се е срещнал с високопоставен представител на хусите.

Междувременно йеменският премиер Халед Бахах напусна резиденцията си в центъра на столицата, където беше блокиран два дни от шиитските милиции хуси. Бахах се е споразумял с хусите, съобщи говорител на правителството, цитиран от АФП. Той е тръгнал от резиденцията с кола към „безопасно място“, добави говорителят.

През последните дни в няколко района на Сана се водиха тежки боеве между правителствени войници и шиитските милиции. Загинаха най-малко 35 души, а 94 бяха ранени.


VESTI.bg

Коментирай