Председателят на ЕК: ЕС има нужда от собствена армия


Европейският съюз трябва да има собствена армия, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в публикувано днес интервю, цитирано от световните агенции. С изказването си Юнкер разпали отново дебатите по обсъжданата отдавна идея в период на засилено напрежение с Русия, отбелязва ДПА. „Подобна армия би ни помогнала да изработим обща външна политика и политика за […]

Европейският съюз трябва да има собствена армия, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в публикувано днес интервю, цитирано от световните агенции.

С изказването си Юнкер разпали отново дебатите по обсъжданата отдавна идея в период на засилено напрежение с Русия,

отбелязва ДПА.

„Подобна армия би ни помогнала да изработим обща външна политика и политика за сигурност и да поемем заедно отговорностите на Европа по света“, заяви председателят на ЕК в интервю за германския в. „Велт ам зонтаг“. „Европейска армия няма да се създаде, за да се разположи незабавно. Но

обща европейска армия би показала на Русия, че се отнасяме сериозно към защитата на ценностите на ЕС„,

заяви Юнкер, цитиран от Франс прес.

„Имиджът на Европа е пострадал сериозно. Изглежда не ни приемат сериозно във външната политика“, добави той. НАТО не е подходяща структура за тези цели, смята Юнкер. „Не всички членове на Алианса са членове на ЕС. И тук не става дума за конкуренция с НАТО, а Европа да стане по-силна“, каза председателят на Еврокомисията.

Заради кризата в Украйна, отношенията между Москва и Запада достигнаха най-ниската точка от разпадането на Съветския съюз. Но

идеята за армия на ЕС вероятно ще срещне съпротива от страните членки на блока, които са против по-голяма интеграция, особено Великобритания.

Евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) вече се е изказвала остро против подобна идея в миналото, припомня ДПА. Партията започна да печели популярност точно преди изборите през май.

„Такова нещо може да бъде възприето от американците като заплаха за НАТО, а това е във вреда на отбраната на всяка национална държава в Европа“, написа през 2013 г. Уилям Дартмут, евродепутат от ЮКИП.

В миналото идеята е била отхвърляна и от други страни членки.

Страните в ЕС по традиция се колебаят да прехвърлят правомощията за отбрана на Брюксел.

През 2007 г. блокът създаде концепцията за европейски бойни групи, за да се гарантира бърза военна намеса в кризисни ситуации, но те никога не са били
разполагани.

Идеята обаче вече получава подкрепа в Германия. Министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви в декларация, че „нашето бъдеще като европейци един ден ще включва европейска армия“. Миналия месец тя изрази увереност, че ако не децата ѝ, то внуците ѝ със сигурност ще видят Съединени Европейски Щати
 със собствена армия.

В. „Велт ам зонтаг“ цитира днес и председателя на германската парламентарна комисия по външна политика Норберт Рьотген, който заявява, че идеята за армия на ЕС е „европейска визия, чието време е настъпило“. „Нашите отбранителни способности ще останат недостатъчни от гледна точка на политиката за сигурност, докато издържаме армиите на отделните държави. Те като цяло купуват едно и също, само че в малки количества“, посочи той.

Аналогична позиция изказа и председателят на комитета по въпросите на отбраната на германския парламент Ханс-Петер Бартелс. Той заяви, че през последните 10 години европейската отбрана не е отбелязала особен напредък.

„Нужни са ни нови инициативи. Именно затова приветствам думите на Юнкер. Сега е важно бързо да се пристъпи към реализацията на конкретни мерки.

Ние трябва не просто да чакаме да се появи обща концепция на всичките 28 страни на ЕС, а още сега да започне работа по споразумение между отделните членове“. Според същия вестник бившият генерален секретар на НАТО Хавиер Солана ще представи утре в Брюксел доклад за нова европейска стратегия за отбрана, която призовава за по-голяма способност за военна намеса отвъд границите на ЕС. Работата по експертния доклад е продължила половин година.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай