Предлагал ли е македонски премиер подялба страната?


Македонският вестник „Дневник“ публикува интервю на лидера на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети за албанската телевизия „Клан“, в което Ахмети за първи път говори за това защо не приел предложение за подялба на Македония по време на въоръжения конфликт през 2001 г.  По това време, като лидер на Армията за национално освобождение, заедно […]

Македонският вестник „Дневник“ публикува интервю на лидера на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети за албанската телевизия „Клан“, в което Ахмети за първи път говори за това защо не приел предложение за подялба на Македония по време на въоръжения конфликт през 2001 г. 

По това време, като лидер на Армията за национално освобождение, заедно с генералния щаб не приехме предложението на тогавашния премиер Любчо Георгиевски за план за подялба на територии, казва Ахмети. 

От тогавашния премиер Любчо Георгиевски ми бе предложен план за подялба на Македония.

Тетово, Гостивар, Дебър и моят роден град Кичево биха отишли в Албания, а Липково – в Косово. Но за мен това беше неприемливо, защото повече от 250 хил. албанци щяха да продължат да бъдат извън границите на Албания, заявил в интервюто Ахмети, цитиран от „Дневник“. 

Пред албанската телевизия Али Ахмети казва също, че в Македония няма ислямски радикализъм. 

Той обявил още, че ще се оттегли от политиката, когато Македония бъде приета в НАТО. 

Не съм говорил с Ахмети за размяна на територии,

твърди пък Любчо Георгиевски, цитиран от вестник „Вечер“, след изявленията на лидера на ДСИ. 

С Али Ахмети за пръв път си размених няколко думи на десетата годишнина от отбелязването на Рамковия договор. Значи поради тези причини не съм могъл да разговарям с него за нищо в десетте години преди това събитие. Що се отнася до виждането за размяна на територии и население, предполагам, че той е можел да се информира от други участници в преговорите около Охридския рамков договор или пък от медиите, защото по тази тема тогава много се говореше и пишеше в македонските медии, се казва в съобщение на Любчо Георгиевски. 


VESTI.bg

Коментирай