Почина известният писател Габриел Гарсия Маркес


На 87 години почина колумбийският писател и нобелов лауреат Габриел Гарсия Маркес, съобщи близък до семейството, цитиран от Би Би Си. Малко след това новината потвърди в профила си в „Туитър“ Фернанда Фамилиар, говорителка на неговото семейство. В сряда колумбийския президент Хуан Мануел Сантос каза, че Маркес се възстановява от пневмония, но е в деликатно […]

На 87 години почина колумбийският писател и нобелов лауреат Габриел Гарсия Маркес, съобщи близък до семейството, цитиран от Би Би Си.

Малко след това новината потвърди в профила си в „Туитър“ Фернанда Фамилиар, говорителка на неговото семейство.

В сряда колумбийския президент Хуан Мануел Сантос каза, че Маркес се възстановява от пневмония, но е в деликатно здравословно състояние в Мексико сити.

На 4 април той бе настанен в болница в столицата на Мексико с обезводняване и инфекция на белите дробове и отделителната система.

После бе изписан и лекуван в дома му.

„Съобщиха ми, че той е имал пневмония, преодолял е най-тежкия етап, но остава в деликатно здраве, което изглежда естествено, предвид възрастта му“, каза тогава колумбийският президент след като разговаря със семейството на писателя.

Най-известните по света произведения на Габриел Гарсия Маркес остават „Сто години самота“ (1967), „Есента на патриарха“ (1975) и „Любов по време на холера“ (1985). Творчеството му се простираше от журналистиката до фантастични романи, обединени от явлението, известно като магически реализъм.

Маркес, смятан до голяма степен за най-популярния испаноезичен писател след времето на Мигел де Сервантес през XVII век, постигна литературна известност, сравнима с тази на автори като Марк Твен и Чарлз Дикенс.

Неговите произведения надминаха по продажби всички книги на испански език освен Библията. От романа му „Сто години самота“ бяха продадени над 50 милиона екземпляра на повече от 25 езика, отбелязва Асошиейтед прес.

Нобелова награда за литература получава през 1982 г.


VESTI.bg

Коментирай