Почина актьорът Илия Добрев, изиграл Левски


На 74-годишна възраст почина актьорът Илия Добрев, чиято най-известна роля е на Васил Левски във филма „Демонът на империята“, съобщи Съюзът на артистите в България. Илия Добрев е роден на 10 февруари 1942 г. в Хасково. Завършва НАТФИЗ в класа на професор Стефан Сърчаджиев и Методи Андонов. Във филма „Демонът на империята“ се снима през […]

На 74-годишна възраст почина актьорът Илия Добрев, чиято най-известна роля е на Васил Левски във филма „Демонът на империята“, съобщи Съюзът на артистите в България.

Илия Добрев е роден на 10 февруари 1942 г. в Хасково. Завършва НАТФИЗ в класа на професор Стефан Сърчаджиев и Методи Андонов.

Във филма „Демонът на империята“ се снима през 1971 г.

Освен актьор, Илия Добрев е и режисьор.

Има над 45 постановки и над 180 роли, от които над 40 в киното и телевизията.

В телевизионния сериал „Демонът на империята“ на режисьора Вили Цанков Илия Добрев изпълнява ролята на Васил Левски, за което споделя:

„Левски ми помогна да запазя честността и откровението в себе си и да продължа да мечтая“.

От 1975 г. тое е преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в екипа на проф. Стефан Данаилов в продължение на повече от 30 години.

Носител е на множество театрални награди, сред които наградата на Съюза на българските артисти за най-добра мъжка роля през 1975 г. за ролята на Кратун в „Напразни усилия на любовта“ от Уилям Шекспир, Първа награда за мъжка роля на Прегледа за българска драма и театър (1976) за ролята на Тодор в „От земята до небето“ от Никола Русев.

За ролята на проф. Преображенски в „Кучешко сърце“ отново получава наградата на Съюза на българските артисти за най-добра мъжка роля през 1988 г.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай