Порошенко изрази готовност да спре огъня в Украйна


Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че е готов по всяко време да обяви прекратяване на огъня в източната част на страната, съобщи ТАСС. „По този въпрос получихме пълната подкрепа на канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд“, посочи той в изказване на конференция по въпросите на сигурността в Мюнхен. Порошенко […]

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че е готов по всяко време да обяви прекратяване на огъня в източната част на страната, съобщи ТАСС.

„По този въпрос получихме пълната подкрепа на канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд“, посочи той в изказване на конференция по въпросите на сигурността в Мюнхен.

Порошенко отново подчерта, че конфликтът в Източна Украйна трябва да се реши въз основа на споразуменията от Минск.

„Уреждането на конфликта в източната част на страната не трябва да се отлага. Той трябва да бъде решен, а не замразен“, посочи Порошенко.

„Прекратяване на огъня може да бъде постигнато след няколко часа или максимум няколко дни“, каза президентът, цитиран от ДПА.

„Ние сме готови за всеобхватно и незабавно прекратяване на огъня, и Русия също би трябвало да е готова“,

добави той.

„Възстановяването на мира в Украйна е наша основна цел. За това трябва да обединим усилията си“, каза той, обръщайки се към участниците във форума в Мюнхен.

„Украинският въпрос ще остане нерешен докато народите и политиците в Европа и целия свят не окажат твърда практическа подкрепа за независимостта на Украйна – политическа, икономическа, но също така военна“, заяви Порошенко, цитиран от Ройтерс.

„Ние сме независима нация и имаме правото да защитаваме своя народ. По време на офанзивата ние доказахме, че сме отговорни и няма да използваме отбранителните оръжия за нападение“, добави той.

Порошенко размаха паспорти на руски войници, които по думите му били намерени в Украйна,

за да докаже „агресията и присъствието на руски военни“, воюващи заедно с бунтовниците в източната част на страната, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

„Аз донесох паспорти и лични военни карти на руски войници, на руски офицери, който са влезли у нас. Това е най-доброто доказателство за агресията и присъствието на руски войски на украинска земя“, посочи президентът.

Той изрази готовност да постави на национален реферндум въпроса за федерализацията на страната и автономията на отделни нейни региони.

В четвъртък вечерта френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел се срещнаха в Киев с президента Порошенко, за да представят плана си за мирно решаване на конфликта в Украйна. Последва и тяхна визита в Москва, където в петък разговаряха с руския президент Владимир Путин повече от 5 часа.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай