Полицията в Япония започна огромна операция срещу якудза


Около 3800 полицаи, включително група на специалните сили, бяха мобилизирани на японския остров Кюшу за провеждането на мащабна операция за ликвидиране на гангстерски синдикат на групировката якудза, който е официално обявен за най-опасния в страната. Операцията започна след зрелищния арест на главатаря на синдиката – 67-годишния Сатору Ногути. Той е бил задържан в луксозния си […]

Около 3800 полицаи, включително група на специалните сили, бяха мобилизирани на японския остров Кюшу за провеждането на мащабна операция за ликвидиране на гангстерски синдикат на групировката якудза, който е официално обявен за най-опасния в страната.

Операцията започна след зрелищния арест на главатаря на синдиката – 67-годишния Сатору Ногути. Той е бил задържан в луксозния си дом пред очите на свои подчинени. Резиденцията му е била обкръжена от над 100 полицаи и членове на спецчасти, подпомагани от полицейски хеликоптер.

Ногути е бил задържан по подозрения в съучастие в убийството на шефа на синдиката на риболовците преди 16 години. Според полицията той е наредил убийството заради отказ на синдикалиста да сътрудничи с якудза и да допусне мафията до ремонтните работи при преустройство на местното пристанище.

Полицията обяви, че извършва масови обиски на обекти на синдиката и издирва и други негови ръководители.

Според ИТАР-ТАСС в това гангстерско обединение влизат над 900 души от якудза, които действат главно в северната част на Кюшу.

Полицията оценява числеността на организираната престъпност в Япония на около 80 хил. души, допълва агенцията.


VESTI.bg

Коментирай