Повдигнато е обвинение на мъжа, влачил с автомобил собственото си куче … – Агенция Фокус


  Снимка: Информационна агенция „Фокус“ Повдигнато е обвинение на мъжа, влачил с автомобил собственото си куче в асеновградското село Тополово 13 юни 2013 | 12:27 | Агенция „Фокус“ Начало / Съдебна власт Пловдив. Повдигнато е обвинение на 55-годишния Райчо Иванов, който завърза за автомобил кучето си и го влачи с по улиците на асеновградското село Тополово. […]

  Снимка: Информационна агенция „Фокус“

Повдигнато е обвинение на мъжа, влачил с автомобил собственото си куче в асеновградското село Тополово

13 юни 2013 | 12:27 | Агенция „Фокус“

Начало / Съдебна власт

Пловдив. Повдигнато е обвинение на 55-годишния Райчо Иванов, който завърза за автомобил кучето си и го влачи с по улиците на асеновградското село Тополово. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив прокурор Атанас Илиев от Районна прокуратура-Пловдив. Обвиняемият е задържан от наблюдаващия прокурор за 72 часа. Той е привлечен като обвиняем за извършено от него престъпление, за което се предвижда наказание „Лишаване от свобода” от една до три години, както и глоба от 2000 до 5000 лева. Съгласно повдигнатото обвинение, Иванов ще отговаря за това, че е проявил жестокост към кучето, като му е причинил противозаконно смърт и деянието е извършено по особено мъчителен за животното начин на публично място. Според указанията на Районната прокуратура в град Асеновград, по образуваното досъдебно производство продължават да се извършват интензивни следствени действия с цел изясняване на фактическата обстановка и обстоятелствата по обвинението.
Таня НИКОЛОВА

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция „Фокус“ е задължително!

Свързани новини

София. Столичната колегия на Българския ветеринарен съюз изразява възмущението си от случая на брутално издевателство над животно от асеновградското село Тополово и настоява за строго наказание за извършителя. Това се посочва в позиция на Столичната колегия, изпратена до медиите. Колегията е категорична, че този случай е изключително показен, жесток и възмутителен и настоява властите да разследват в дълбочина подобни маргинални прояви, защото за насилието няма граници и следващата крачка е издевателството над хора.
Според столичните ветеринарни лекари е особено важно гражданите на страната да изразяват категоричната си нетърпимост към всички форми на насилие, за да можем да се гордеем като представители на едно цивилизовано общество. Фактът, че масовото недоволство от случая взе такива размери, е доста обнадеждаващ за развиващото се гражданско общество в България. Ветеринарните лекари не могат да останат безучастни при такова посегателство върху здравето и живота на едно живо същество и настояват извършителят Райчо Иванов да понесе всички последици от постъпката си и да бъде наказан с цялата суровост на законите на Република България.

Асеновград. Организацията за защита на животните „Четири лапи” ще информира европейските институции за случая с малтретираното куче от асеновградското село Тополово. Това съобщиха от организацията. След последните разкрития около съдбата на малтретираното куче от асеновградското село Тополово, което е било върнато на собственика си за лечение и впоследствие открито мъртво, „Четири лапи” ще настоява за дисциплинарни наказания на служителите на прокуратурата и полицията, които с действията си служителите на прокуратурата и полицията са позволили това да се случи. „За нас няма съмнение, че извергът от Тополово не е предприел каквото и да било, за да спаси животното след като то му е било върнато, а е твърде вероятно и умишлено да го е умъртвил, надявайки се след като то изчезне, разследването срещу него да бъде прекратено”, категоричен е Явор Гечев от „Четири лапи”. „Действията на разследващите органи са изключително непрофесионални и безотговорни. Да върнеш на собственика му животно, което е било обект на изключителна жестокост от същия този човек с явното намерение да бъде умъртвено, е все едно да върнеш малтретирано дете на родител педофил. Ние ще настояваме да бъде извършена проверка на действията на разследващите и да бъдат наложени санкции за онези, които са допуснали това безумие да се случи. Чрез офиса си в Брюксел ще информираме и европейските институции за случая”.
В петък е подаден сигнал за куче, завързано за теглича на лек автомобил и влачено в покрайнините на с. Тополово. На снимката, направена от свидетелите и обиколила за часове социалните мрежи, се вижда изпадналото в безпомощно състояние животно, кървавите дири, които е оставило на пътното платно и номера на автомобила. На следващия ден, след като случая предизвиква масово недоволство, полицията установява извършителя – 55-годишния строителен работник Райчо Иванов от Тополово и открива изхвърленото в крайпътно дере все още живо куче. Въпреки очевидното намерение на собственика да умъртви животното, още на същия ден то му е върнато за домашно лечение. До вчера съдбата на кучето беше неизвестна, като междувременно организациите „Четири лапи” и Animal Hope Plovdiv предложиха да поемат за своя сметка лечението и попечителството върху раненото куче. Днес от прокуратурата в Пловдив официално обявиха, че трупът на кучето е открит заровен край Тополово, като в момента тече разследване за причините за настъпилата смърт.
Извършителят Райчо Иванов е задържан за 24 часа и най-вероятно ще му бъде повдигнато обвинение по чл. 325Б от Наказателния кодекс, предвиждащ затвор до 3 години и глоба от 1000 до 5000 лв.

Пловдив. Установено е местонахождението на собственика на кучето, което бе влачено с автомобил край село Тополово. 55-годишният Райчо Иванов е задържан за срок от 24 часа. Това каза за Радио „Фокус”-Пловдив прокурор Атанас Илиев, говорител на Районна прокуратура – Пловдив. След образуване на досъдебното производство прокуратурата е дала подробни указания за хода на следствените действия. При изпълнението им по делото са извършени разпити на свидетели и е било установено местонахождението на извършителя на деянието, поясни Илиев. Установено е, че кучето е починало и Иванов го е заровил, заяви прокурор Илиев. С извършен оглед на местопроизшествието трупът на кучето е изпратен за извършването на ветеринарна експертиза, с която да се установи причината за смъртта му, кога е настъпила, какви увреждания и по какъв механизъм са му били причинени. След депозиране на заключението по назначената ветеринарна експертиза, предстои да се прецизира правната квалификация на обвинението, поясни Илиев. В случай, че се установи, че причинените увреждания и смърт са по особено мъчителен начин за животното, както и че деянието е извършено на публични места или в присъствието на малолетни или непълнолетни лица, наказанието, което предвижда законът, е лишаване от свобода от една до три години и глоба от 2000 до 5000 лева.
Таня НИКОЛОВА

Пловдив. Образувано е дознание по случая с измъчваното куче в Тополово. Това съобщи за Радио “Фокус” – Пловдив районният прокурор на Асеновград Калоян Димитров. Назначена е експертиза за установяване на състоянието на кучето, каза прокурорът. Полицията все още разследва случая.
Сигналът е бил подаден до асоциация за защита на животните, като подателите са твърдели, че шофьорът е бил засечен по пътя до с.Тополово. На теглича на колата е било вързано куче, оставящо кървави следи по асфалта. Направена е снимка на ужасяващата гледка, която е била качена в социалните мрежи. За по-малко от 4 часа материалът е споделен близо 4000 пъти.
Един от свидетелите на гледката се опитал да спре извършителя, но той изскочил от колата викайки: „Кучето трябва да се мъчи“, след което потеглил отново.
Цветана ТОНЧЕВА

Асеновград. Районна прокуратура в Асеновград започна проверка по случая с мъжа, който жестоко измъчвал кучето си. Това съобщиха от пресцентъра на ОД МВР в Пловдив. Ще се установява има ли данни за престъпление. В РУП-Асеновград е получено съобщение, че в село Тополово лек автомобил „Форд Ескорт” е влачил вързано куче. При незабавната проверка, полицаите установили, че вчера по обяд Р.И. /55 г./ от същото село решил да накаже кучето си, за което се грижил, завързал го за теглича на автомобила си и, влачейки го, го закарал и изхвърлил в близко дере в селото. Днес кучето бе намерено живо с охлузвания по тялото. То е било откарано при ветеринарен лекар за оказване на медицинска помощ. Случаят е докладван на дежурния прокурор в Районна прокуратура – Асеновград.


автомобил – Google News

Коментирай