Плевнелиев: НАТО промени България региона за добро


Още по темата НАТО се активизира в Източна Европа заради РусияПреди 1 ден Плевнелиев: За 1 г. изтребителите ни вдигани, колкото през последните 20 г.Преди 1 ден Орешарски за Плевнелиев и военната авиацияПреди 18 часа Без разширяването на НАТО много страни щяха да имат съдбата на Крим24.03.2014 „Убедени сме, че НАТО промени България и целия […]

Още по темата

 • НАТО се активизира в Източна Европа заради Русия
  Преди 1 ден

 • Плевнелиев: За 1 г. изтребителите ни вдигани, колкото през последните 20 г.
  Преди 1 ден

 • Орешарски за Плевнелиев и военната авиация
  Преди 18 часа

 • Без разширяването на НАТО много страни щяха да имат съдбата на Крим
  24.03.2014

„Убедени сме, че НАТО промени България и целия ни регион за добро“, каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на двудневната международна конференция „Бъдещето на НАТО“ в София. 

„С оглед на кризата в Украйна политиката на Алианса на отворени врати придобива ново измерение. Имаме нужда от повече НАТО в България, на Балканите и в Черноморския регион“, каза Плевнелиев. 

За „повече НАТО“ призова президентът и вчера по време на посещението си в Брюксел. 

Форумът в София е част от програмата за отбелязването на

10-годишнината от присъединяването на на България към НАТО

и е под патронажа на държавния глава. 

Сред участниците в нея са министрите на външните работи и на отбраната Кристиан Вигенин и Ангел Найденов, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, дипломати. 

„След 10 години членство, НАТО промени България и региона. Преди години Балканите бяха конфликтен регион, а днес съседите на полуострова се научиха и искат да живеят в мир и разбирателство“, каза още президентът Плевнелиев. 

„В България имаме нужда от повече НАТО и нейните ценности за укрепването на демокрацията, гарантирането на свободата и стабилността. България силно подкрепя политиката на разширението“, заяви още той.

През годините НАТО показа, че е най-успешният военен съюз,

подчерта Плевнелиев.  

„Принципите, които обединяват държавите от НАТО са демокрацията, човешкото достойнство и върховенството на закона,. Тези принципи ни правят силни заедно“, каза Плевнелиев. 

„В Югоизточна Европа трябва да започнем да мислим регионално. Логично и необходимо е България, Румъния и Гърция да изпълняват общи проекти, защото можем да бъдем по-ефективни“, очерта българският президент перспективите на бъдещото регионално сътрудничество. 

„Нашата войска е уважавана от народа и съюзниците ни. Това е традиция, това е цел и това е мисия, а членството в НАТО е акт на връщане в демократичния и свободен свят“, каза в заключение Плевнелиев.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай