Плевнелиев и Доналд Туск обсъдиха конфликта в Украйна


Конфликтът в Украйна и неговото отражение върху региона на Балканите и Европа обсъдиха президентът Росен Плевнелиев и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, съобщи прессекретариатът на президента. Двамата смятат, че променената ситуация изисква държавите-членки на ЕС да бъдат единни и да говорят на един език в отстояването на европейските принципи и ценности. Намирането на трайно […]

Конфликтът в Украйна и неговото отражение върху региона на Балканите и Европа обсъдиха президентът Росен Плевнелиев и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, съобщи прессекретариатът на президента.

Двамата смятат, че променената ситуация изисква държавите-членки на ЕС да бъдат единни

и да говорят на един език в отстояването на европейските принципи и ценности. Намирането на трайно политическо решение на конфликта е свързано със стриктното изпълнение на договореностите от Минск.

Европейската интеграция е двигател за реформи и демократично развитие на страните от Югоизточна Европа, заяви президентът на срещата. Според държавния глава, Европа променя в положителна посока целия регион.

По отношение на присъединяването на България към Шенгенското пространство президентът отново посочи, че страната ни е изпълнила техническите изисквания и се надява това да бъде признато от всички държави-членки на ЕС.

Росен Плевнелиев и Доналд Туск обсъдиха и Европейския енергиен съюз и неговото значение за постигането на енергийна диверсификация и сигурност в Европа, се казва в съобщението на президентския прессекретариат.


VESTI.bg

Коментирай